Porträtt av en charmör

Antropologen och författaren Yrjö von Grönhagen porträtteras i en podcastserie. Bild: Yle

Det sexdelade personporträttet av Yrjö von Grönhagen är en fascinerande personlighetsstudie av en människa med en uppenbar talang för att charmera och övertyga sin omgivning.

Yrjö von Grönhagen – Den vita Führern finns på Yle Arenan.

2014 sändes Heikki Huttu-Hiltunens dokumentär Himmlers kantelespelare (Himmlerin kanteleensoittaja) för första gången i tv. I bokform har åtminstone Hannu Sinisalo och Jukka Lehesvirta, båda 2007, intresserat sig för antropologen Yrjö von Grönhagen (1911–2003) som hade en charm som fick dörrar att öppna sig var han än rörde sig. Han beskrivs som en opportunist som drogs till toppen och eliten och som inte verkade bekymra sig mycket över vilka politiska förtecken kretsarna han rörde sig i hade. Under en fotvandring (!) från Paris mot Finland hade han vägarna förbi Berlin där han stötte på Heinrich Himmler och blev hans gunstling. Det nazistiska Ahnenerbe-institutet anlitade honom till att föra deras rasbiologiska läror i bevis genom "forskningsresor" till Karelen där ariskhetens rötter ansågs finnas.

Nu har även Svenska Yle producerat en sexdelad podcastserie (på 15–20 minuter per avsnitt) om detta märkliga människoöde. Petter Lindberg har gjort ett gediget jobb som resulterat i en allt annat än smickrande, men fascinerade, personlighetsstudie. I podcastserien sägs det rent ut att von Grönhagen var en skojare och manipulatör som hade förmågan att nästla sig in i de mest varierande sammanhang, för att sedan missköta de positioner han belönades med. I den bemärkelsen är kritiken mot von Grönhagens person vassare än Huttu-Hiltunens dokumentär. Tids nog blev von Grönhagen ofta genomskådad, men verkar ha borstat av sig bakslagen för att gå vidare i livet med nya erövringar i sikte. Han utmålas som så slipad att självaste Himmler betraktas som hans offer.

Det är en inte obekant personlighetstyp som beskrivs – utan att hemfalla till psykologiseringar eller svänga sig med psykologiska begrepp, det behövs inte. Sådana här människor finns ibland oss, och de kan ställa till med mycket oreda om det vill sig illa.

I podcastserien intervjuas en rad forskare och historiker, både tyska och finländska. Vi får även höra von Grönhagen själv formulera sig (på finska, men han uppges även ha talat flytande svenska samt en imponerande mängd övriga språk) via en intervju med honom från åttiotalet.

Malin Slotte TV-redaktör

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning