Portin vill ha mindre brådska och bli mer logisk

Fredric Portin tävlar på medeldistansen i orienterings-VM i Tartu i morgon. Bild: Lehtikuva/Handout/Kimmo Hirvonen

I fjol blev Fredric Portin tia på medeldistansen i orienterings-VM, men han vill fortfarande hitta mer mod i tävlandet utomlands. Portin, 27, säger att hittills varit modigare på medeldistansen i hemlandet.

– Man lär sig hela tiden. I Finland sitter det i ryggmärgen, det har blivit så många upprepningar med den sortens terräng och kartor. Utomlands har det ofta varit så att jag inte vågar vara lika modig. Det har känts som att jag gör misstag när jag vågar mera, säger Portin.

På torsdagen väntar gropig terräng med dålig sikt.

– Det kommer att bli rätt besvärligt tekniskt sett. Jämfört med den långa distansen blir det snabbare mark och en mer löpvänlig tävling. I medeldistansen måste man löpa 35 minuter med full koncentration. Man ska vara redo för det.

Portin som deltar i sitt fjärde VM var elfte på den långa distansen trots att en förkylning störde förberedelserna.

– Min form är inte så stenhård som jag hade önskat, men jag har accepterat det, säger Portin som deltar på fyra sträckor i VM.

Portin som numera representerar Paimion Rasti tillbringade för ett par sedan en säsong i Halden i Norge. Erfarenheterna från tiden med Halden SK är färska i minnet.

– Det var först där som jag lärde mig att orientera medeldistansen. Jag hade trott att det inte fanns tid att se på kartan och hade för bråttom. I Halden blev jag av med det. Jag lärde mig att kontroll är det viktigaste. Jag fick upprepningar med världstopparna.

Med VM-placeringarna 10:e och 11:e är Portin själv inte längre långt ifrån toppen. Han vet vad hans största utmaning som orienterare är nu.

– Jag kan fortfarande förbättra genom att bli mer logisk. Som människa reagerar jag med känsla, och jag är inte så matematisk, det måste jag jobba med.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning