Portad av statsförvaltningen – Ilja Janitskins ex-informatör vill bli dataombudsman

Tiina Keskimäki, tidigare näringslivschef för Lovisa stad, har sökt till tjänsten som dataombudsman. Arkivbild. Bild: Max Nyberg

Tjänsten som dataombudsman har sökts av sex personer, uppger Justitieministeriet. En av dem är Tiina Keskimäki som titulerar sig journalist och som anser sig förföljd av regeringen.

Tiina Keskimäki, Piotr Lehtonen, Jukka Pelli, Jari Råman, Anu Talus samt en sjätte person som inte vill ha sitt namn offentliggjort har inom utsatt tid sökt tjänsten som dataombudsman, uppger Justitieministeriet. Tjänsten tillsätts från början av november 2020 och är femårig.

Dataombudsmannens byrå övervakar lagenligheten i behandlingen av personuppgifter och tillgodoseendet av dataskyddsrättigheter.

Av de sökande sticker Tiina Keskimäkis namn ut. Hon driver Youtube-kanalen Reformi Studio som säger sig bjuda på avslöjande journalistik, dock med förbehållet att man inte bryr sig om journalistreglerna. På sitt Twitterkonto uppger Keskimäki att Opinionsnämnden för massmedier inte når henne.

Samma tillkännagivande finns också på den EU-fientliga organisationen Suomi Ensins webbplats. Där skyltar Keskimäki också med att hon inte beviljades pressackreditering under Finlands EU-ordförandeskap eftersom Statsrådets kansli bedömde att Reformi Studios innehåll inte har den sortens journalistiskt innehåll som förutsätts för tillgång till medietjänsten eller till dess pressackrediteringar.

Reformi Studio står nära sajten MV-lehti som sprider alternativ information. Keskimäki titulerade sig tidigare "informatör" och "representant" för MV-lehtis numera bortgångne "chefredaktör" Ilja Janitskin, som bland annat hade för avsikt att kandidera i presidentvalet. Janitskin dömdes hösten 2018 till 22 månader ovillkorligt fängelse för flera brott i anslutning till vad MV-lehti hade skrivit.

Tiina Keskimäki är tidigare aktiv i Samlingspartiet och hon är ekonomie magister, utexaminerad från Hanken. Hon kallar sig visselblåsare och menar att polisen godtyckligt berövade henne friheten förra sommaren. På VK, den ryska motsvarigheten till Facebook, vädjar hon till allmänheten att betala in pengar på ett konto för att stödja "en journalist som förföljs av regeringen".

Artikeln är rättad 5.6.2020: Det sista stycket i artikeln har skrivits om på två punkter. I den ursprungliga versionen stod det att Keskimäki har studerat vid Hanken, men hon har alltså även avlagt examen. Det stod också felaktigt att polisen godtyckligt berövade henne friheten under en demonstration förra sommaren, men någon demonstration ägde inte rum.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning