Pori Jazz vd får gå efter homofobiska uttalanden – jämförde homosexuella med drogmissbrukare

Pori Jazz nya vd får gå efter sina uttalanden om homosexuella och homosexualitet. Efter en intervju i Satakunnan kansa uppmanade både riksdagsledamöter och artister till bojkott av festivalen.

Styrelsen för Pori Jazz meddelar i ett pressmeddelande att den nyutnämnde vd:n för festivalen, Aki Ruotsala, får gå innan han ens hunnit börja. Orsaken är "uttalanden i offentligheten i dag som är emot festivalens värderingar".

Ruotsala skulle börja på sin post i augusti.

Händelseförloppet eskalerade snabbt under onsdagen. Det började med att Satakunnan kansa i en artikel skrev att Aki Ruotsala gett sitt aktiva stöd till den kristna kampanjen Nuotta, vars huvudsakliga budskap är att man kan "bli helad och tillfriskna från homosexualitet".

När han ombads kommentera det svarade han till tidningen:

– Jag vill inte kategorisera människor. Jag anser att det inte finns homosexuella, det finns bara homosexualitet. Men jag vill inte ta ställning till om homosexualitet är synd eller inte då jag inte är teolog.

I intervjun framstår det också som om Ruotsala jämför droganvändning och homosexualitet med varandra.

Jazzfestivalens styrelse snabbsammankallades och beslutade att arbetsavtalet med Ruotsala hävs.

Styrelseordförande Hannu Jaakkola beklagar i pressmeddelandet situationen både för Pori Jazz men i synnerhet med tanke på sexuella minoriteter.

– Pori Jazz tar helt och ovillkorligen avstånd från alla former av diskriminering. Vi är en jämlik och diskrimineringsfri festival. De här värderingarna delas av styrelsen och hela personalen. Vi ber om ursäkt av alla dem som har berörts och sårats.

Aki Ruotsala säger efter avskedandet att "han alltid förhållit sig jämbördigt till alla människor och behandlat alla jämlikt, oberoende av deras bakgrund".

– För mig är varje människa lika viktig och lika värdefull. Tanken att mina ord skulle ha sårat någon är outhärdlig, skriver han i ett pressmeddelande.

Han säger att det för honom är viktigt att Pori Jazz växer och har framgång.

– Från i morgon är jag fri att utvärdera det skedda och leta efter nya utmaningar.

Politiskt bråk

Reaktionerna på Aki Ruotsalas uttalanden lät inte vänta på sig. Riksdagsledamot Silvia Modig (VF) skrev på dagen i ett pressmeddelande att hon bojkottar årets upplaga av Pori Jazz på grund av valet av ny vd och hans åsikter om homosexuella.

– Jag upplever att jag som homosexuell inte är välkommen till festivalen, vars vd betraktar mig som syndig och sjuk. Jag vill inte på något sätt stödja sådana val. Det är obegripligt att Pori Jazz organisation inte bryr sig om de signaler man sänder med valet av Ruotsala som ny vd.

Riksdagsledamot Mikko Kärnä (C) gick ett steg längre. Han kräver att Ruotsala avgår från sin post.

– Det är obegripligt att direktören för en så stor folkfest kan häva ur sig sådana åsikter. Sexualitet och kön är enligt all forskning medfödda egenskaper som människan inte själv kan påverka. Det är obegripligt att Ruotsala anser att man kan "tillfriskna" från homosexualitet. Det finns inget behov för att tillfriskna, skrev han på Twitter.

Kristdemokraterna Sari Essayah och Päivi Räsänen tog däremot Ruotsala i försvar – Ruotsala har ställt upp för partiet i kommunalval och varit ordförande för ungdomsorganisationen. Mikko Kärnäs motdrag var att be polisen utreda om KD är ett diskriminerande och rasistiskt parti.

Aki Ruotsala gick för egen del ut med ett pressmeddelande där han bad medierna att rätta felaktiga uppgifter.

– Jag jämställer inte homosexualitet och droganvändning och jag har ingen kompetens att bedöma någondera. Alla människor har rätt att fritt definiera sin identitet. Vi måste acceptera alla människor oavsett deras sexuella läggning.

I sociala medier kommenterade många fallet. Jazzpianisten Iiro Rantala skrev på Instagram att han aldrig kommer att spela på festivalen, och flera uppmanade till bojkott av festivalen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00