Populär hundvalpsparad i Brunnsparken ställs in – dödliga norska sjukan oroar

Hundälskare får följa med paraden på sociala medier i stället. Bild: Mostphotos

Den stora hundparaden som skulle ordnas i Helsingfors på söndag har ställts in. Orsaken är epidemin som härjar i Norge.

Årets hundparad hade varit den nionde i ordningen och skulle ha gått av stapeln på söndag. Intresset för paraden brukar vara stort och över tusen personer har visat intresse för årets evenemang på Facebook.

Det är fritt fram för alla hundar att delta i paraden som startar vid Brunnshuset och går längs med Havsgatan i Brunnsparken. Efteråt får man klappa och leka med hundarna. Det är också orsaken till att arrangörerna valde att avboka evenemanget av säkerhetsskäl.

– Vi har konsulterat djurläkare och diskuterat följderna av vårt evenemang och kommit fram till att risken är ordna det helt enkelt är för stor på grund av epidemin som härjar i Norge, säger Ilona Jämsén.

Finska Kennelklubben har förbjudit norska hundar från att delta i tävlingar och utställningar i Finland, men enligt Jämsén har arrangörerna ingen möjlighet att kolla att inga sjuka hundar deltar.

– Det räcker med att en hund får smitta, även om det inte skulle ske under själva paraden, för att vårt rykte skulle vara förstört för all framtid. Den risken vill vi inte ta.

Hon poängterar att det fortfarande finns väldigt lite information om situationen i Norge.

– Enligt djurläkare här i Finland finns det ingen orsak att inte låta hundar ha kontakt med varandra. Men sjuka eller ovaccinerade hundar ska helst inte delta i hundevenemang. Och eftersom alla får delta i vår parad kan vi inte garantera att de alla är friska.

I stället ordnas en virtualparad där hundägare uppmanas ta fritt komponerade bilder av sin hund och tagga bilden @helsinkipuppyparade på sociala medier.

– E-sport har ju blivit jättepopulärt, så varför skulle inte en e-parad fungera lika bra, säger Jämsén.

Mera information om virtualparaden finns på evenemangets Facebooksida.

Läs också: Mystisk hundsjukdom härjar i Norge – oro för att smittan sprids till Finland

Ingen orsak till panik

Den dödliga hundsjukdomen bröt ut i Oslotrakten i slutet av augusti. Minst 26 hundar har dött av en akut blodig diarré.

Nästa vecka ordnas VM i agility i Åbo, men arrangörerna vill undvika hysteri och har inte känt sig tvungna att ställa in tävlingen. Det norska laget kommer ändå inte att delta.

Enligt Veterinärförbundet har ingen epidemi ännu påträffats i Finland.

Myndigheterna vet fortfarande inte vad som orsakar utbrottet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning