Popstjärna och politiker flaggar grönt i Esbo

Mikki Kauste sjunger och spelar i Egotrippi som fyller 25 år i höst. Nästa vår siktar han på att ta en plats i riksdagen. Bild: KARL_VILHJALMSSON

Mika-Antti "Mikki" Kauste är känd som sångare i den populära popgruppen Egotrippi. Musiken kombinerar han med uppdraget som fullmäktigeledamot och medlem av stadsstyrelsen i Esbo dit han flyttat i vuxen ålder.– Första tiden efter flytten var hemsk, säger han.

Mikki Kauste har alltid varit politiskt engagerad, men som småbarnspappa och popmusiker räckte tiden inte riktigt till för politiken. Inför kommunalvalet i fjol bestämde sig Kauste för att delta i politiken på allvar.

– Jag har länge varit intresserad av både globala och kommunala frågor, men privata angelägenheter och musicerandet i Egotrippi har hindrat mig från att vara med på djupet. När mitt yngsta barn fyllde nio tänkte jag att jag nu har en bra möjlighet att vara med i politiken, säger Kauste över en kopp kaffe på ett kafé i Hagalund.

Han blev invald i Esbo stadsfullmäktige med 552 röster för De gröna. För Kauste har De gröna alltid varit det självklara valet av parti.

– Jag vill motarbeta klimatförändringen, ha fokus på ekologiska och hållbara miljöer och en human tillvaro. De gröna är det enda partiet som lyfter upp de här frågorna på agendan.

Kauste är inte infödd Esbobo. Han flyttade till staden när han levde tillsammans med sin dåvarande fru.

– Vi bodde i Helsingfors centrum, men när familjen blev större var vi tvungna att se oss om efter en större bostad. Min före detta frus föräldrar bodde i Esbo så det underlättade vardagen. Jag minns att första tiden efter flytten var hemsk. Jag är uppvuxen i ett höghus så att flytta till ett område med radhuslägenheter var trevande i början, men nu trivs jag mycket bra. Jag saknar inte Helsingfors. Numera är jag sällan i Helsingfors. I Esbo finns allt jag behöver från tjänster och service till en unik natur. Mina förtroendeuppdrag och mitt jobb är ganska sociala. Som en motvikt behöver jag lugn och ro. Det finns i Esbo.

Kauste tycker att kombinationen med förtroendeuppdrag och jobbet som musiker i Egotrippi fungerar bra. Mycket av musicerandet sker på veckosluten medan mötena och uppdragen sker på vardagar. Men att föra fram politiska budskap genom musiken är inte Kaustes melodi.

– Av det kommunala arbetet har jag inte haft nytta på estraden, men nog tvärtom. Jag har haft ett offentligt yrke och är lätt att snacka med, men det räcker inte. Det måste också finnas substans. Ämnen som är viktiga för mig ska också synas ordentligt, säger Kauste som också ställer upp i riksdagsvalet nästa vår.

– Jag har inget personligt mål i riksdagsvalet – bara att se till att De gröna har fler ledamöter i riksdagen än nu.

Efter ett år som förtroendevald i Esbo har Mikki Kauste upplevt uppdragen som intressanta, men också arbetsamma. Kauste bekantar sig gärna till fots eller på cykel med olika områden i Esbo för att få en bättre bild av stadsplaneringen.

– Jag har startat från början och inte haft insikt i tidigare beslut, men nu har jag fått substans och kan föra en proaktiv politik och inte bara reagera på det som händer. Jag är glad över att vi i Esbo har kommit ifrån att Samlingspartiet bestämmer om allt. Det är bra att olika synpunkter tas i beaktande, men vi är inte överens om allt och måste rösta ibland. För mig är en hållbar utveckling ett rättesnöre. Om ett förslag om till exempel stadsplanering eller trafik strider mot hållbar utveckling sätter jag mig emot det. Ibland tycker jag att näringspolitiken i den här staden kör över en hållbar utveckling. Det kan jag inte godkänna.

– För mig har det också varit viktigt att se till att de socialarbetare som jobbar inom barnomsorgen inte ska ha fler än 30 klienter.

Kauste är oroad över den dåliga inomhusluften i många offentliga lokaler i Esbo. Esbo stad har satt upp ett mål om att antalet modulbyggnader som används i stället för hus med dålig inomhusluft ska vara noll.

– En skolelev ska inte behöva gå i skola i en modulbyggnad i flera år. Jag förstår att elever och föräldrar är frustrerade över att det tar så lång tid. Det handlar givetvis om resurser, men jag tycker att det ser lite bättre ut.

Kollektivtrafiken står Kauste nära hjärtat och han förespråkar ett bostadsbyggande vid goda allmänna kommunikationer. På en skala från 4 till 10 får västmetron vitsordet 6 av Kauste.

– Metron är snabb och jag ser det som en investering för framtiden, men utöver spårbunden trafik så behöver vi också direkta busslinjer till Helsingfors centrum som minskar på trycket i rusningstid. Metron kommer inte att kunna svälja alla passagerare i framtiden. Metron måste förbättras. Alla tåg ska köra till Mattby. Stationen i Hagalund fungerar dåligt som en knutpunkt för bussar och metro innan terminalen blir klar 2019.

Gillar fotboll

Mikki Kauste är en inbiten fotbollsvän. Han har spelat, varit tränare och domare. Han är för byggandet av ett fotbollsstadion i Hagalunds idrottspark.

– Fotbollsstadion handlar inte bara om fotboll. Det handlar också om att planlägga bostäder i parken. Ett stadion ska också betjäna näringslivet. Det finns många bra idéer om hur parken kunde se ut, men det är klart att området måste utvecklas utan av junioridrotten får stryka på foten.

Hur har du följt med turerna kring ishockeyn och arenan i Hagalund?

– Jag förstår inte varför Esbo stad köper allt mer tider i ishallar. Nästa år är Esbo stad bunden till ishallarna för två miljoner euro och det är för mycket. Jag hoppas att de pengarna inte är bort från annan motion. Jag vill inte att staden betalar för tjänster som inte värda pengarna. Vi måste dra en klar gräns för hur mycket staden ska stödja privata aktörer och se till att konkurser inte belastar stadens ekonomi. Vi har vetat om Metroarenans problem länge. Hallen är ändå på stadens mark så vi har ett intresse. Det blir intressant att se hur pånyttfödda Kiekko-Espoo fungerar och om de får verksamheten på en mer hållbar grund än föregångarna, säger Kauste.

Ålder: 47.

Bor i: Mankans.

Kör: En elcykel och med stadscyklar.

Familj: Delad vårdnad av tre barn.

Yrke: Sångare i popgruppen Egotrippi som i höst fyller 25 år.

Lyssnar på: Politiska podcasts och e-böcker.

Senast lästa bok: Juha Hurmes Niemi. Jag läser många böcker på en gång.

Senast sedda film: Jag ser mycket på serier på Netflix. Senast sedda serie var The Handmaid's Tale.

Äter gärna: Vilt och grönt.

Dricker gärna: Ett glas vin.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning