Poppig vårsalong i pastell

Rauha Mäkilä: Ring a Ring o' Roses. Helsinki Contemporary, Bulevarden 10. Till den 31.3.

Det är sällan, om någonsin, som irriterande bloggjargong bör användas utanför sin egen lilla bubbla. Dags för ett undantag: Rauha Mäkiläs utställning Ring a Ring o' Roses är en läcker helhet, en godispåse. Detta är menat utan spefullhet eller ironi – ett populärkulturellt lite sockersliskigt språk passar helt enkelt de färggranna och ofta lekfulla verken.

I Mäkiläs ungdomliga målningar har partykids och musiker länge spelat en central roll. De aktuella verken på Helsinki Contemporary visar dock en ny sida av henne, nämligen moderskapet. Kändisarna finns kvar, men de flankeras nu av barn. Den gemensamma nämnaren är rollspelet – barnens lek sida vid sida med de utstyrda celebriteterna som på sitt sätt också spelar teater. Det är ingen uppenbar röd tråd som Mäkilä påtvingar betraktaren, men bristen på uttalad agenda fungerar här perfekt. Som sagt: en godispåse.

Barnen står för merparten av utställningens karisma, vare sig de dansar runt, står på huvudet eller klär ut sig. Trots att Mäkilä ofta döljer deras ansikten eller drar uppmärksamhet från deras individuella drag är de charmigare än vad något porträtt på en hipp musiker kan vara. Därmed inte sagt att kändisbilderna är dåliga – även om det känns lite onödigt med målningar på Karin "Fever Ray" Dreijer är till exempel Karin Dreijer (Plunge) ett lyckat musikerporträtt, och i Brentwood har Mäkilä skapat en konstnärlig tolkning av stackars söndertragglade Marilyn Monroe som är den bästa som setts på länge.

Ring a Ring o' Roses är helt klart Mäkiläs mognaste utställning hittills. Hennes karakteristiska målarteknik har alltid delat åsikter, och trots att de nya målningarna är hennes stil trogna känns det också som om en diskret utveckling skett. Det tycks finnas mer att titta på i målningarnas färglager, och verkens sinsemellan varierande dimensioner är harmoniska och fungerar bra ihop. Just så här, i ett stort ljust galleri fungerar nog verken bäst: de vinner på att ses ihop. Det är som en egen poppig vårsalong i pastell.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03