Pompeo kan bli klar i tid till Brysselmöte

Bild: Lehtikuva/AFP/Jim Watson

Med nöd och näppe undvek Mike Pompeo nesan att bli USA:s historias förste utrikesministerkandidat att inte godkännas i senatens utrikesutskott. Därmed väntas han kunna delta i Natos möte i Bryssel på fredag.

Godkännandet kom sedan senatorn Rand Paul i sista stund bytt fot. Det innebär att samtliga elva republikaner i utskottet sade ja, medan nio demokrater sade nej och en demokrat av procedurskäl endast röstade "närvarande".

Senatens majoritetsledare Mitch McConnell säger att en majoritet verkar säkrad även i senaten som helhet, varför Pompeo troligen godkänns även där och kan tillträda i veckan. Då hinner han delta i Natos utrikesministermöte i Bryssel på fredag.

Det är en kontroversiell kandidat som president Donald Trump har lagt fram. Under sin tid som representanthusledamot från Kansas kritiserade Pompeo kärnenergiavtalet med Iran och försvarade USA:s fångläger på Guantanamo-basen. Han har även uttalat sig positivt om skendränkning som förhörsmetod.

Men det som gör Pompeo så omsusad just nu är hans påskmöte med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Träffen syftade till att förbereda ett toppmöte mellan Trump och Kim senare i vår. Vissa anser att Pompeo, i och med resan, visat på sin diplomatiska skicklighet. Andra är irriterade på att han reste som Trumps sändebud, utan att informera utrikesutskottet.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00