Polsk nationalistmarsch samlade 60 000

"Död till hemlandets fiender" – polska nationalister marscherade genom Warszawa på lördagen. Bild: BARTLOMIEJ ZBOROWSKI

Tiotusentals polacker och tillresta deltog på lördagen i en nationalistisk massdemonstration i Warszawa, där de rasistiska slagorden haglade.

Den italienske fascistledaren Roberto Fiore och den tidigare ledaren för extremiströrelsen English Defence League, Tommy Robinson, fanns bland talarna under lördagens demonstration i Warszawa. Den "nationalistiska marschen" arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag och samlade omkring 60 000 deltagare från yttersta högerkanten.

Tyska och brittiska medier rapporterar om ett undantagsliknande tillstånd i den polska huvudstaden. Demonstranterna viftade med polska flaggor och en del skrek slagord som "Ett rent Polen, ett vitt Polen", enligt BBC.

Även många personer som stöttar landets starkt konservativa regering deltog, enligt nyhetsbyrån AFP. Årets paroll var "Vi vill ha Gud", och deltagarna skanderade "Gud, ära, landet".

I leden fanns både polacker och tillresta, däribland svenska högerextremister, enligt tyska Die Zeit.

Marschen på Polens självständighetsdag har anor tillbaka till 2009, då några hundra människor gick ut på gatorna. Numera samlar mötet årligen tiotusentals, ibland upp emot 100 000 deltagare, dels regeringstrogna patrioter, dels högerextremister.

Den nationalistiska marschen arrangerades med anledning av Polens självständighetsdag. Bild: RADEK PIETRUSZKA

Etniskt homogent

Vad de egentligen demonstrerar för är något oklart – Polen är ett av Europas mest etniskt homogena länder och den utomeuropeiska invandringen är minimal. Marschen tycks dock ha regeringens välsignelse. Inrikesminister Mariusz Blaszczak, från det styrande partiet Lag och rättvisa, kallar den "vacker".

– Vi är glada att så många polacker har beslutat sig för att delta i firandet kopplat till självständighetsdagen, säger han, enligt BBC.

En motdemonstration lockade omkring 2 000 personer.

En antifascistisk motdemonstration samlade samtidigt omkring 2000 personer. Bild: MARCIN OBARA

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning