Polsk manlig politiker: "Kvinnor mindre intelligenta"

Den polske EU-parlamentarikern Janusz Korwin-Mikke har gjort sig känd för sina kontroversiella uttalanden. Budskapet "Jag är inte Charlie, jag är för dödsstraff, förmedlade han efter terrorattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris 2015. Arkivbild. Bild: EPA/LESZEK SZYMANSKI

En högerextrem polsk ledamot av EU-parlamentet ska granskas för att ha fällt sexistiska kommentarer.

Den 74-årige Janusz Korwin-Mikke anser att kvinnor bör ha lägre löner för att de enligt hans uppfattning är svagare och mindre intelligenta än män.

EU-parlamentet har tidigare markerat mot att han fällt rasistiska kommentarer och uttalanden om Förintelsen.

– Självklart måste kvinnor tjäna mindre än män, för att de är svagare, de är mindre, de är mindre intelligenta måste de tjäna mindre, det är allt, yttrade han i parlamentet i onsdags.

Efter klagomål från andra ledamöter har EU-parlamentets talman Antonio Tajani tillsatt en utredning om sexistiska uttalanden som kan rendera i böter eller avstängning.

Korwin-Mikke får svar på tal av den spanska ledamoten Iratxe Garcia-Perez:

– Enligt vad du säger har inte jag rätt att vara här som ledamot. Jag vet att du är väldigt upprörd och väldigt orolig för att kvinnor kan representera medborgare samtidigt som du. Jag tror att jag behöver försvara Europas kvinnor från människor som du.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03