Polsk doldis slog ut favoriten i Paris: "Förvånad"

Iga Swiatek jublar över sin skrällseger över Simona Halep. Bild: Alessandra Tarantino/AP/TT

Efter 17 raka segrar tog det stopp. Toppseedade Simona Halep är utslagen i Franska mästerskapen i tennis.

Polskan Iga Swiatek, rankad 54:a, vann mötet i den fjärde omgången med klara 6–1, 6–2. Lika klara siffror, fast omvänt, blev det i fjolårets möte mellan rumänskan och polskan.

– Jag är förvånad över att jag kunde göra det här, säger 19-åriga Swiatek efter matchen.

Mer erfarenhet

Swiatek poängterar att mycket har hänt på ett år.

– Förra året var jag inte erfaren nog, det var min första match på en stor arena så jag var lite stressad. Sedan dess har jag tagit stora kliv framåt, genom att möta tjejer som Simona, Naomi (Osaka) och Caroline Wozniacki. Nu kan jag hantera pressen.

Första set var över på blott 23 minuter och Swiatek fortsatte anstormningen i andra set med att direkt bryta Haleps serve.

29-åriga Halep fick slita för att hänga kvar i matchen men lyckades inte vända på steken. Efter 68 minuters spel, och en räddad matchboll från Halep, kunde Swiatek defilera till seger.

Rankad tvåa

Halep, som inför turneringen vann grusturneringarna i såväl Prag som Rom rankas som tvåa i världen för tillfället. Hon har satsat på grusturneringar sedan omstarten i tennis i somras och vann 17 raka matcher inför mötet med den 19-åriga polskan. Världsettan och regerande Franska mästaren, australiensiskan Ashleigh Barty, deltar inte i årets turnering på grund av coronapandemin.

Swiatek får i kvartsfinalen möta italienskan Martina Trevisan som även hon skrällde och vann över femteseedade Kiki Bertens. Trevisan, rankad 159 i världen, hade inför Franska mästerskapen aldrig vunnit en grand slam-match.

Nadal vidare

Rafael Nadal fortsätter sin spikraka väg mot fjärde raka tennistiteln i grand slam-turneringen på grus i Paris.

Det blev 6–1, 6–1, 6–2 i fjärde omgången mot den 213-rankade amerikanske kvalspelaren Sebastian Korda. Det är 14:e gången som Nadal är i kvartsfinal i Franska mästerskapen, som han vunnit tolv gånger tidigare.

Den andraseedade Nadal har ännu inte förlorat något set i årets turnering på Roland Garros.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning