Politiskt engagemang, övertro på spontanitet

Neil Young spelar flitigt i studion och live, bland annat under Helsingforskonserten i somras. Bild: Richard Nordgren

Neil Young har gett uttryck för både udda idéer och politisk upprördhet på sina senaste skivor.

ROCK

Neil Young

Peace Trail (Warner)

Neil Youngs högenergiska Helsingforskonsert i somras visade att 71-åringen via samarbetet med de yngre musikerna i Promise of the Real som liveartist fått en rejäl nytändning.

Och också som skivartist har han under senare år inspirerats till en frenetisk aktivitet. Den mestadels akustiska nyheten Peace Trail är hans fjärde studioalbum sedan 2014 – "I can't stop working / 'cause I like to work when nothing else is going on", sjunger han själv i Can't Stop Working.

På skivorna har han i varje fall ofta snarare velat förverkliga udda idéer, eller ge uttryck för politisk upprördhet, än ta sig tid att låta sångerna växa till optimala helheter.

Kan då han vill

Den nya utgåvan har fler nyanser och snygga melodier än jämntjocka The Monsanto Years (2015), men i bägge fallen ligger de politiska utfallen som grund för skapandeprocessen. Och hur mycket jag än sympatiserar med Youngs kritik mot storföretagens nonchalans eller polisvåldet i USA hoppas jag han snart igen börjar utgå från musiken och låtarna, och blir politisk först när den saken är under konroll.

När han nu i countryballaden Glass Accident glömmer upprördheten och sjunger om sin skilsmässa från långvariga partnern Pegi faller bitarna genast på plats, och också i den intima, bluesbottnade Show Me och den inledande titellåten bevisar han att han nog kan då han vill. Men däremellan blir det lite för tydligt att inspelningarna gjorts i all hast (fyra dagar), och att medmusikerna – trummisen Jim Keltner och basisten Paul Bushnell – ibland haft svårigheter att hänga med i maestrons övertro på spontanitet.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning