Politiskt bråk stoppar ny polislag i USA

Representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, håller presskonferens om partiets förslag om en ny polislag. Bild: Carolyn Kaster/TT-AP

Det demokratstyrda representanthuset i USA har röstat igenom ett nytt lagförslag som om det skulle gå igenom skulle innebära stora reformer av landets polisväsende. Men att förslaget går till behandling i senaten är inte troligt.

Det aktuella förslaget har tagits fram efter de stora protester mot polisvåld och rasism som rasat sedan den obeväpnade svarte mannen George Floyd dog i samband med ett brutalt polisingripande i Minneapolis. Lagförslaget, döpt efter Floyd, klubbades igenom på dagen en månad efter hans död.

Kammaren röstade i stort efter partilinjen, med bara tre republikaner som röstade för förslaget. De flesta republikanerna anser att förslaget går för långt och riskerar att underminera polisens arbete.

De vill hellre se att deras partis förslag ska röstas igenom, men blockerades av Demokraterna i senaten tidigare i veckan – vilket deras motståndare ser som ett sätt att neka Republikanerna och Donald Trump god publicitet hos den svarta befolkningen inför höstens val.

– Det här är ren rasistisk politik när den är som värst, säger Tim Scott, den ende svarte republikanske senatorn, till Fox News.

– Folk frågar varför vi inte kan kompromissa med den andra sidan. Tja, de vill inte förbjuda strypgrepp men det vill vi. Så vad ska vi göra, komma fram till hur många strypgrepp vi ska tillåta?, svarade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi.

Lagförslaget skickas nu vidare till den republikanskledda senaten, som inte väntas ta upp det till omröstning, trots att alla är överens om att något måste göras, för som Pelosi sade:

– Gatan kommer inte att acceptera att vi inte agerar.

Tim Scott, som låg bakom det i senaten nedröstade förslaget, håller med, men säger också:

– Tiden för kompromisser rinner ut medan vi tittar på.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning