Politiskt avslöjande: Obama varnade Trump om Flynn

USA:s president Donald Trump utsåg Michael Flynn till nationell säkerhetsrådgivare trots att Barack Obama avrått honom från att göra det, uppger Trumps stab för amerikanska medier. Trump sparkade sedermera Flynn för att han vilselett Vita huset om sina Rysslandskontakter. Bild: EPA / RON SACHS

Barack Obama varnade Donald Trump för att tillsätta Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare. Det erkänner tjänstemän i Trumps stab, enligt NBC News och andra amerikanska medier.

NBC News uppger att Barack Obama ska ha varnat Donald Trump för att anlita Michael Flynn som nationell säkerhetsrådgivare mindre än 48 timmar efter Trumps seger i det amerikanska presidentvalet i november, då den avgående och den tillträdande presidenten möttes.

På måndagen tillkännagav en äldre tjänsteman i Trumps kabinett att Obama tog upp frågan om Flynn på det mötet. Obama ska ha gjort klart att han inte var "någon anhängare av Michael Flynn." En annan tjänsteman säger enligt NBC att det ändå verkade som om Obama skämtade.

Avslöjandet kom bara timmar innan USA:s tidigare tillförordnade justitieminister Sally Yates skulle vittna inför senaten. Det var hon som slog larm om att Flynn vilseledde Vita huset om sina kontakter med Rysslands ambassadör i USA Sergej Kisljak.

Yates sade i januari till en av Vita husets jurister att de kontakter Flynn haft med Kisljak innefattade samtal om de sanktioner som Obamaregeringen infört – vilket skulle kunna göra Flynn till måltavla för utpressning.

Tidigare hade Flynn försäkrat vicepresident Mike Pence att sanktionerna inte diskuterats. Flynn tvingades avgå den 13 februari, eftersom det då stod utom allt tvivel att han vilselett just Pence om samtalen.

Frågan om Rysslandskontakterna är het eftersom ryska hackare pekats ut av USA:s underrättelsetjänster för inblandning i fjolårets valrörelse, vilket många anser kan ha varit till Trumps fördel. I dagsläget pågår flera utredningar om Rysslands agerande och huruvida Trumpkampanjen och Moskva varit i maskopi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning