Politiska strejken drabbar trafiken – "tror inte på stort kaos"

Lokaltågen i Helsingforsregionen kör också under strejken. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Lokaltågen går som normalt, men metrotrafiken, spårvagnarna och största delen av lokalbussarna står. De politiska strejkerna mot regeringens aktiveringsmodell lamslår landet på fredag.

På morgonen på fredag lägger medlemmar i flera fackförbund ned arbetet. Strejkerna slår allra mest mot jobbpendlarna. I Helsingforsregionen står metro- och spårvagnstrafiken helt. Lokalbussarna stannar till största delen i sina depåer, men vissa linjer kan köras. Exakt vilka de är oklart ännu i det här skedet. Enligt Helsingforsregionens trafik HRT prioriterar man tvärgående regionlinjer som 550 och 560 om möjligt.

– Busslinjer till tågstationer från områden där metrotrafiken normalt går prioriteras också, säger gruppchefen Ville Uusi-Rauva på HRT.

Lokaltågen går normalt och pressen på dem kommer av vara stor på fredag.

Efter strejken återgår lokaltrafiken till det normala senast på lördag. Delar av busstrafiken startas upp redan på fredag kväll efter klockan 18.

Att metrotågen och spårvagnarna står i Helsingforsregionen beror på att Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL är en av fackorganisationerna som deltar i strejken. De flesta av chaufförerna är medlemmar i JHL. Många busschaufförer är medlemmar i Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT som också strejkar.

Fjärrlinjerna i busstrafiken drabbas inte lika hårt av strejken. Många turer körs som normalt. En rad bussbolag har redan meddelat att de kan köra alla sina turer. Andra bolag kör en del av sina turer.

Taxiföretagen drar nytta av strejken och kör med alla tillgängliga bilar. Caj Rautelin, försäljningsdirektör på Lähitaksi, tror ändå inte på en exceptionell dag. Strejkdagen kan inte jämföras med valborgsmässoaftonen eller nyår.

– Vi tror inte på stort kaos. Tidigare erfarenheter visar att det inte blir så mycket fler körningar än en normal dag. Folk distansarbetar. Strejken är i slutet av arbetsveckan på en fredag, och bara en dag. Man har också vetat om strejken i god tid, säger Rautelin.

På Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS, en av regionens stora arbetsgivare, uppmanar man de anställda att samåka eller ta bilen. Om det inte går och om den anställda inte kan distansarbeta står arbetsgivaren för taxikostnaderna.

Strejken drabbar också fackcentralen FFC:s demonstration mot regeringens aktiveringsmodell som arrangeras på Senatstorget på fredag kl. 11. På grund av strejken ordnar fackcentralen transport på andra sätt till centrum av Helsingfors.

Dagvården fungerar

Strejkerna slår också mot andra delar av samhället. I Vanda håller dagvården öppet som normalt, men antagligen serveras inte lunch och mellanmål under dagen. Staden lovar informera föräldrarna senare om hur det blir. Skolorna är öppna som vanligt.

I Helsingfors ska skolorna, dagvården och eftermiddagsverksamheten fungera normalt trots strejken och demonstrationen, men också här kan det bli specialarrangemang med maten.

Varutransporter och sophanteringen påverkas också. Därför kör sopbilarna inte enligt vanlig tidtabell den här veckan.

– Vi tömmer sopkärlen i vissa fastigheter redan på torsdag, säger Johanna Rusanen på Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

Undantagsvis tömmer man sopkärlen också på lördag.

Personal i hamnar, industrianläggningar och byggarbetsplatser kommer också att delta i fredagens politiska stordemonstration.

FFC ordnar en demonstration på fredag på Senatstorget i Helsingfors för att protestera mot aktiveringsmodellen för arbetslösa.

Bil- och transportbranschens arbetarförbund AKT och Byggnadsförbundet går i politisk strejk på fredag. Enligt AKT kommer lastbilar, bussar och hamntransporter att stå stilla från morgonen till kvällen.

Industrifacket, Byggnadsförbundet, Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL och fackförbundet Pro hör också till dem som deltar i strejken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning