Politisk strid kring EU:s grå eminens

Martin Selmayr är sedan den 1 mars generalsekreterare i EU-kommissionen. Arkivfoto. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

Avgå, utred – och fäll hela EU-kommissionen!Kravropen vägrar att lägga sig i stormen kring tillsättandet av EU-kommissionens nye generalsekreterare Martin Selmayr.

Hur det egentligen gick till när den 47-årige tysken hastigt och plötsligt flyttades upp från posten som stabschef under kommissionsordförande Jean-Claude Juncker har nu till och med blivit föremål för en formell debatt i EU-parlamentet.

Från flera politiska grupper riktas hårda krav.

– Om det här skulle ha skett i Burkina Faso skulle vi genast ha dragit in allt stöd och sagt: så här styr man inte ett land. Det bästa är att han nu drar sig tillbaka, fnös liberale EU-parlamentsledamoten Hans van Baalen i nederländsk tv i förra veckan.

Lev som ni lär!

Selmayr har länge varit omstridd på grund av sin mäktiga ställning under Juncker, där han tidvis utmålats som något av en "grå eminens" i EU-arbetet.

Irritationen gäller samtidigt egentligen inte att han nu blivit generalsekreterare i EU-kommissionen – utan hur. Hela processen kring tillsättandet omgärdas av frågetecken och oklarheter, vilket väckt skarp kritik mot att kommissionen – eller åtminstone dess högsta ledning – inte lever som den lär.

– När kommissionen bryr sig så lite om transparens och intressekonflikter kan vi inte i god tro godkänna deras budget förrän de har infört nödvändiga etiska reformer, meddelar den belgiske EU-parlamentsledamoten Bart Staes, som fått parlamentets gröna partigrupp, De gröna/EFA, att vilja strypa pengaflödet till kommissionen.

"Dubbelmoral"

Affären har också snabbt utnyttjats av Ungern, som passat på att slå tillbaka mot den kritik som ofta riktats mot landet från kommissionens sida.

– Vi ser att predikandet kring rättsstatsprinciper och att följa riktlinjer eller regler inte är så äkta när det kommer från kommissionen. Dubbelmoral, skulle jag säga, förklarade regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på en pressbriefing i Bryssel i förra veckan, enligt nyhetssajten Politico Europe.

EU-parlamentet har inte någon formell möjlighet att besluta om Selmayrs tjänst, man kan å andra sidan hota med att ställa hela EU-kommissionen inför en förtroendeomröstning.

– Selmayr-affären utgör en fara för hela EU-konstruktionen och institutionernas trovärdighet... Vi kan inte utesluta en misstroendeförklaring, varnar Christine Revault d'Allones-Bonnefoy, gruppledare för de franska socialisterna i EU-parlamentet, i ett skarpt brev till kommissionsordförande Juncker.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning