Politisk och personlig Amos

Bild: Skivkonvolut

När Tori Amos låtar blir enklare och mera jordnära, upplever recensenten det som enbart positivt.

ROCK

Tori Amos

Native Invader (Universal)

Från att under inledningen av karriären ha gjort popballader uppburna av hennes exceptionella sopranröst och följsamma pianokomp har Tori Amos småningom sökt sig ut mot mer experimentella gränssfärer, med ganska bombastiska arrangemang. Men då låtarnas melodilinjer blivit allt svårare att följa har hon samtidigt förlorat något av den ursprungliga charmen.

Det har ibland känts som om hon i den musikaliska briljansen tappat bort något av sig själv, så då nya Native Invader tycks markera en återgång till det mer melodiska och låtarna igen i viss mån tas ner på jorden kan jag inte uppleva det som annat än positivt.

Det är en både politisk och personlig skiva, med skarpa angrepp mot Donald Trump å ena sidan och sorg över mammans sjukdom å andra. Öppningen, med pianoballaden Reindeer King där varje nyans sitter rätt, lovar mycket – och överlag är det också senare på skivan de gånger hon skalar av i arrangemangen, gör det lite enklare för sig, som musiken gör det starkaste intrycket.

Helheten blir ändå en aning ojämn, en del låtar som snarare belastar än tillför har också slunkit med. Men det är inte ens under sådana stunder möjligt att inte beröras av hennes röst och virtuosa musikalitet.

Henrik Jansson Författare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning