Politisk bokvår bortom allfarvägarna

Andrea Lundgren, Mirja Unge, Balsam Karam, Elin Willows, Åsa Linderborg och Magnus Dahlström är aktuella med nya böcker i vår.Bild: TT

Tillvaron bortom allfarvägarna, den moderna kvinnorollen och kolonialismen i norr skildas i vårens bokutgivning i Sverige. Det stundande riksdagsvalet syns framför allt i facklitteraturen och biografierna, men även i romanerna bränner det till politiskt.

Flera av vårens romaner och berättelser tar avstamp i lands- och glesbygd. I Magnus Dahlströms Hemman ter sig tillvaron hotfull. Dahlström, expert på att frammana bråddjupen och våldet i det vardagliga, skriver den här gången om hur ankomsten av några främmande människor sätter i gång "en orolig rörelse" mellan några utspridda gårdar på en avlägsen plats.

Mirja Unge, på senare år flitig dramatiker, återvänder till prosan med en ny skildring av en mörk och hård ungdomstid. Jag går och lever handlar om Tove som bor på landet hos en opålitlig pappa och genomlever pennalistiska högstadieår samtidigt som hon undrar hur hon ska ta sig därifrån?

Lördagssuper

Medan Tove längtar bort från en tillvaro på landet går rörelsen i Elin Willows debutroman Inlandet i motsatt riktning (I Finland ges boken ut av Förlaget M, i Sverige av Natur och kultur. Red.anm).

Här handlar det i stället om en ung kvinna som lämnar stortstaden för ett litet okänt samhälle i Norrlands inland. Hon tar jobb i en mataffär, lördagssuper på Hotellet, kör bil på isen och gör Platsen till sin egen.

Andrea Lundgren går ännu längre. I hennes novellsamling Nordisk fauna kliver en kvinna av tåget mitt i natten, lämnar väskorna och följer ropet från den mörka skogen. Det är bland träden hon känt sig sedd.

Politiskt konkret

Den norrländska glesbygden är spelplats även hos Linnea Axelsson som skriver om samer och därmed också blir mer politiskt konkret. Hennes Ædnan är något så ovanligt som en 700-sidig släktsaga om två samiska släkter, skriven på vers. Den känslomässiga precisionen har varit viktigast, berättar hon, men eposet inkluderar samtidigt tvångsförflyttningar av boplatser och rasbiologiska mätningar.

Liksom många andra med samiska rötter har hon en kunskap som inte ingår i den officiella historieskrivningen.

– Det som jag älskar är att gå in i de här människorna, att få dem att träda fram, men eftersom de är samer blir det samtidigt en ganska politisk bok om erfarenheten av att ha svensken som härskarfolk.

Kvinnorollen

Linnea Axelsson fokuserar på de två släkternas samekvinnor medan Agnes Lidbeck, en av fjolårets mest hyllade debutanter, fortsätter att utforska den moderna kvinnorollen. Hennes nya roman, Förlåten, handlar om två systrar, Ellen och Maria, som tillsammans har fått ärva familjens sommarställe i skärgården.

Debutanten Balsam Karam skriver i stället om brutalt kvinnoförtryck och ungt uppror i romanen Händelsehorisonten vars mödrar och döttrar har deporterats till "Utkanterna".

Uttalat politisk är även Johannes Anyuru vars antologi Tills vi har något, rymmer hans texter om just politik och estetik från de senaste åren. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Anyurus Augustvinnande roman från i höstas, får en uppföljare i Alexandra Pascalidous dokumentära och högaktuella Mammorna – en berättelse om Sverige, om de mödrar som väcks mitt i natten av polisen som berättar att deras barn har blivit skjutna.

Schymanbiografi

Att Sverige väljer ny riksdag i september märks bland annat i mängden biografier om socialdemokrater och vänsterpartister. Johanna Palmström har skrivit den första biografin över Gudrun Schyman, Det gäller livet, och Anders L Johansson sin andra om Gunnar Sträng, Rikshushållaren.

Valårspolitiska redan på bokomslaget är Åsa Linderborg och Göran Greider. I Allt är möjligt förklarar de populismen samtidigt som de diskuterar varför Socialdemokraterna inte längre sätter klassfrågorna i centrum, något som enligt författarna har fjärmat partiet från väljarna.

Politiska i ett globalt perspektiv är i stället Hans och Ola Rosling samt Anna Rosling Rönnlund vars Factfulness ges ut internationellt. Före Hans Roslings bortgång skrev far, son och svärdotter tillsammans om hur den gamla västvärlden gör sig dummare än nödvändigt på grund av okunskap om den övriga världen.

FAKTA

Vårens böcker enligt TT

Historiska romaner: Blod är tunnare än vatten, Jörn Donner om Finland 1918. Den stora utställningen, Marie Hermanson om Göteborg 1923. Släpp ingen jävel över bron, Alexander Cavalieratos om Sverige 1939. Ormen i Essex, Sarah Perry om brittiska Essex 1893. Främlingen i Rouen, Stefan Hertmans om Europa 1070.

Nyöversättningar: Dublinbor av James Joyce, i nyöversättning av Erik Andersson. Arma människor av Fjodor Dostojevskij, i nyöversättning av Bengt Samuelsson. Under jord av Don DeLillo, i reviderad översättning av Rebecca Ahlsberg.

Biografier: Vitt & rött av Maria-Pia Boëtius som berättar om tre generationer kvinnoliv med utgångspunkt i finska inbördeskriget 1918. Schein av Per Vesterlund. Sanningskonst om Sven Lindqvist i samtal med Stefan Jonsson. Silvana, av och om Silvana Imam, fotobok med låttexter med mera. Systrarna Beauvoir av Claudine Monteil, om relationen mellan systrarna Simone och Hélèn. Prousts överrock av Lorenza Foschini, en historia om samlaren som räddar Prousts papper och saker från att bli uppbrända. Migrationsmemoarer av Hynek Pallas rymmer fem personliga essäer om hur invandringen påverkat den svenska identiteten.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00