Politiker på klimatmarschen: Vi måste sluta använda stenkol

Anders Adlercreutz (SFP), Antti Rinne (SDP), Hanna Sarkkinen (VF), Kai Mykkänen (Saml), Matti Vanhanen (C) och Sampo Terho (Blå) träffade de 8 000 personer som deltog i klimatmarschen utanför Riskdagen på lördag. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Klimatförändringen har varit på tapeten den senaste tiden och i dag kulminerade debatten i en klimatmarsch i Helsingfors där omkring 8 000 personer deltog.

Målet med marschen var att vädja till beslutsfattare och politiker. Man vill att makthavarna ska ta ett större ansvar i klimatförändringen.

– Jag är inte endast oroad som politiker. Jag är pappa till fyra döttrar och morfar till tre små barn. Vi har lånat den här planeten av våra barn och kommande generationer. Hur planeten mår när de får den tillbaka är på vårt ansvar, sade SDP:s ordförande Antti Rinne i sitt tal utanför Riksdagshuset på lördag eftermiddag.

FN:s klimatpanel IPPC publicerade nyligen en klimatrapport. Enligt den skulle en global uppvärmning på 1,5 grader orsaka betydande risker för människor och naturen.

Nya lagar behövs

För att begränsa uppvärmningen till under 1,5 grader krävs det enligt Rinne politiska beslut som minskar på utsläppen. Enligt honom måste Finland vara ett kolneutralt land 2035.

Riksdagsledamot och inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) är inne på samma linje. Enligt honom måste det instiftas en lag som kräver att Finland slutar använda stenkol före utgången av 2029.

– Att inte använda stenkol är en historisk linjedragning som begränsar utsläppen. Finland kan visa exempel för andra länder, säger Mykkänen i ett pressmeddelande.

Enligt Mykkänen ligger det största ansvaret hos beslutsfattarna i städer som uppvärms med stenkol, det vill säga beslutsfattare i huvudstadsregionen, Åbo och i Vasa.

– Beslutsfattare måste se till att uppvärmningen görs på andra sätt redan inom tio år. Det skulle vara den största klimatåtgärden för vår generation, säger Mykkänen i pressmeddelandet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning