Politiker överens – krigsinvalider ska lättare få vård

Social- och hälsovårdsutskottets medlemmar är överens om att förbättra krigsinvaliders rätt till institutionsvård.

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott beslöt på tisdagen enhälligt att godkänna en lagmotion om krigsinvaliders institutionsvård. Alla utskottets medlemmar är överens om att krigsinvalider ska ha rätt till vård med en invalidiseringsgrad på 10 procent, en sänkning från 20. Fler krigsinvalider skulle alltså få rätt till vård.

– I det här lagförslaget är det inte frågan om pengar utan om medmänsklighet och rättvisa. Vår skuld till de här människorna går inte att mäta. Med en liten gärning kan vi ge krigsinvalider bättre möjligheter till rehabilitering och en bra vardag, säger utskottsmedlemmen Kristiina Salonen (SDP) i ett pressmeddelande.

Svenska folkpartiets Veronica Rehn-Kivi är också nöjd med förslagets behandling, enligt SFP:s pressmeddelande.

– Det är fint att hela utskottet ställer sig bakom lagmotionen som på ett konkret sätt förbättrar våra krigsinvaliders situation. Vi träffade krigsinvaliderna i september och diskuterade problematiken med invaliditetsgraden. Krigsinvaliderna förtjänar all uppskattning vi kan ge dem och därför känns det speciellt bra att vi kan gå vidare med motionen nu då Finland snart firar sin självständighet, säger Rehn-Kivi.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning