Politiker om mögelskolan: "Det räcker inte med silikon i hörnen"

Fullmäktigeledamoten Anders Adlercreutz (SFP) lämnade in en motion tillsammans med en grupp andra ledamöter. Bild: Vesa Moilanen

Nu måste problemen med inomhusluften i Winellska skolan åtgärdas snabbt. Det anser fullmäktigeledamot Anders Adlercreutz (SFP) som tillsammans med en grupp andra ledamöter lämnade in en motion för måndagens fullmäktigemöte.

Förra veckan berättade HBL om de omfattande problemen med inomhusluften i Winellska skolan i Kyrkslätt. Enligt en rapport av hälsovårdsmyndigheterna är det skadligt för hälsan att vistas i B-byggnaden. Nu kräver politiker i Kyrkslätt att problemen åtgärdas.

– Vi vill ha en rapport av situationen, en plan och budget för åtgärderna. Nu räcker det inte med silikon i hörnen och putsning av kanalerna. Det är helt klart att problemen är omfattande, säger Adlercreutz.

Adlercreutz, som är arkitekt, ställer sig frågande till reparationsarbeten som utlovats på jullovet.

– I en reparation kan det vara svårt att lokalisera grundorsaken till problemet. I Winellska skolans fall är de säkert flera - dålig byggteknik, bristfälligare underhåll, misslyckade reparationer. Forskning visar dessutom att den del av bekymret som härstammar från till exempel användning av kemikalier och biocider sällan blir bättre av en vanlig rengöring.

Byggnadsarv kräver vård och goda produkter

På Illby gård i Borgå värnar man om det gamla genom att ta väl hand om sina byggnader. Målningen av karaktärshuset var ett stort projekt, men något man räknar med att ha glädje av länge. 13.6.2019 - 09.39