Politiker i Österbotten bytte språk i protest mot jourreformen

– Nu blir det i alla fall en svenskspråkig till i mängden, säger Anne Salovaara-Kero (SFP) till Vasabladet. Bild: HBL-arkiv/Richard Nordgren

Vasapolitikern Anne Salovaara-Kero är numera formellt svenskspråkig. Vasapolitikern bytte modersmål efter att ha följt med debatten om jouren, rapporterar Vasabladet.

– Regeringspartierna har valt att trampa över de svenskspråkigas grundrättigheter. Mina barns grundrättigheter, skriver Anne Salovaara-Kero på sin blogg.

Anne Salovaara-Kero (SFP) är stadsstyrelse- och fullmäktigeledamot i Vasa. På tisdagsmorgonen var hon enligt tidningen så arg över regeringens politik beträffande jouren att hon ändrade sitt modersmål från finska till svenska.

– Det betyder inte mycket, men nu blir det i alla fall en svenskspråkig till i mängden, säger hon till Vasabladet.

Hennes barn är registrerade som svenskspråkiga, men hela hennes släkt är finskspråkig och finska talar hon också med sin man.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning