Politiker eniga: lägg ned Hitas

Busholmen är ett område där det byggts många Hitas-hus under de senaste åren. Bild: Leif Weckström/HBL-arkiv

De politiska partierna i Helsingfors har kommit överens om att lägga ned den prisreglerade Hitas-bostadsproduktionen.

Beslutet om att lägga ned Hitas är en del av är en del av stadens bostads- och markprogram.

Stadsstyrelsen behandlade programmet på torsdagen. Under mötet presenterades och godkändes ett ändringsförslag som alla partier utom Sannfinländarna enats om.

En nyhet i det förslaget är det nuvarande Hitas-systemet avslutas inom två år. Det skriver Helsingin Sanomat som var först med nyheten.

Hitas är bostadsproduktion som prisregleras av staden. Regleringen har funnits sedan slutet av 1970-talet och avsikten har varit att trygga produktionen av måttligt prissatta ägarbostäder, även i dyrare områden.

Systemet har ändå kritiserats för att gynna redan välbeställda stadsbor som inte behöver stadens omsorg när det gäller boendet. Enligt kritikerna har staden också gått miste om intäkter när den hyrt tomter inom Hitas-systemet och inte på en konkurrensutsatt marknad. En del av bostäderna har också köpts av placerare.

Staden ska nu utveckla ett nytt system som har samma målsättningar som Hitas, men där de nuvarande bristerna åtgärdas, säger Marcus Rantala, Svenska folkpartiets representant i stadsstyrelsen.

De som nu äger en Hitas-bostad berörs inte av nedläggningen.

– Inget ändrar för dem, säger Rantala.

Stadens bostads- och markprogram ska ännu behandlas av fullmäktige.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning