Polisstyrelsen: Penninginsamling mot klimatförändringen måste ha tillstånd av polisen

Resebyråer erbjuder ofta klimatkompensation vid köp av flygbiljetter. Bild: SPT

Aktörer som erbjuder klimatkompensation som tillägg måste vara tydliga med att det är frivilligt.

Polisen uppmanar företag som sysslar med klimatkompensation att vara tydliga med vad det är de erbjuder. I praktiken betyder det att kunden måste förstå att klimatkompensationen är en frivillig tilläggsbetalning och inte ingår i betalningen för den produkt eller tjänst personen i fråga köper, skriver Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Den enskilda människan ska alltid lätt kunna förstå sin egen roll, säger Henna Salmi, gruppchef på Polisstyrelsen.

Polisstyrelsen varnar för att klimatkompensation kan klassas som dold penninginsamling om den presenteras som en del av produktförsäljningen och inte som frivilligt tillägg.

Polisen påminner om att en vanlig insamling med syftet att motverka klimatförändringen också behöver penninginsamlingstillstånd.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning