Polisstyrelsen nöjd – restauranger och barer har följt anvisningarna om stängning

Restaurangerna har följt regeringens anvisningar om stängning på ett tillfredsställande sätt, skriver Polisstyrelsen. Bild: SPT

På lördagen tvingades alla restauranger, kaféer och barer stänga för sina kunder. Under de två första dygnen granskades cirka 2 000 företag av polisen runtom i landet.

Sedan i lördags har polisen i hela landet genomfört en intensifierad övervakning av restauranger, barer, kaféer på grund av de rådande omständigheterna.

– Inga restauranger eller barer har behövt straffas för brott, säger Ari Järvenpää, polisinspektör vid Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Polisen har endast ingripit vid mindre förseelser då till exempel sallad eller kaffe serverats som självbetjäning eller då människor stannat kvar utanför restauranger för att avnjuta det som de köpt.

Polisens övervakning har delvis genomförts som temaövervakning och till viss del i samband med annan övervakning.

Under de två första dygnen granskades ungefär 2 000 företag.

Den statliga förordningen gäller enbart restauranger som är öppna för allmänheten. Exempelvis personalrestauranger och restauranger vid läroinrättningar får fortsättningsvis hålla öppet. Det är också tillåtet att sälja hämtmat.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning