Polisstyrelsen vill förbjuda Finska motståndsrörelsen

26-åringen som sparkade ihjäl en man på Stationsplatsen i Helsingfors får sin dom på fredag om en vecka, Den åtalade är medlem i motståndsrörelsen. Bild: 1-Bildbeställning

Nej till nazister. Det säger Polisstyrelsen som vill lägga ned den nynazistiska Finska motståndsrörelsen.

Polisstyrelsen kommer att väcka talan om att lägga ner den nynazistiska Finska motståndsrörelsen, det vill säga Nordiska motståndsrörelsen.

En utredning om ett eventuellt förbud mot extremrörelser inleddes vid Polisstyrelsen i höstas.

Nordiska motståndsrörelsen är inte en registrerad förening men enligt Polisstyrelsen verkar den på motsvarande sätt och har ideologiska mål och etablerade verksamhetsformer.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen anser anser att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet väsentligt bryter mot lagen och mot god sed.

– I Finland finns inget utrymme för våldsamma och rasistiska organisationer, säger Kolehmainen i ett pressmeddelande.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning