Polisstyrelsen: Allt gick rätt till då journalist greps på toppmötet mellan Trump och Putin i Helsingfors i fjol

USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin hade överläggningar i Helsingfors den 16 juli i fjol. Enligt Polisstyrelsen har myndigheterna följt lagens bokstav när en protesterande journalist avlägsnades och greps i samband med presidenternas presskonferens. Bild: SPT-Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Polisstyrelsen har slutfört sin utredning av det tumult som uppstod på presskonferensen i samband med toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin den 16 juli i fjol.

Polisen grep i fjol en utländsk journalist som i samband med presskonferensen vecklade ut ett papper med uppmaningen "Nuclear Weapon Ban Treaty". Personen vägrade trots uppmaningar att avbryta sin protest, varefter han avlägsnades från presskonferensen och greps av polisen.

Polisstyrelsen har självmant utrett lagligheten i polisens förfarande på grund av den kritik som riktades mot polisen i pressen. Den gripna journalisten har också lämnat in besvär till Polisstyrelsen och riksdagens justitieombudsman. En utomstående person har därtill bett statsrådets justitiekansler utreda frågan, uppger Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Polisstyrelsens utredning har myndigheterna följt lagens bokstav när journalisten avlägsnades och greps. Polisen motiverar sitt ingripande med att statsöverhuvuden måste få tala ostört på presskonferenser och att polisens skyldighet är att trygga denna rättighet.

Polisstyrelsen har inte heller hittat belägg för att polisens intervention skulle ha varit överdimensionerad eller att gripandet skulle ha dragit ut på tiden.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning