Polisrazzia mot dopningsmisstänkt stall

Stallet Bahrain Victorious Matej Mohoric, mitten, och Wouter Poels, till vänster, fick sina hotellrum undersökta av polis natten till torsdag. Bild: Christophe Ena/AP/TT

Tour de France rullar på mot söndagens målgång på Champs-Élysées i Paris. Den franska polisen klev in i tävlingen natten till torsdagen. En omfattande razzia riktades mot Bahrain Victorious – stallet som leder lagtävlingen.

Ledare och cyklister fick nattliga besök på sina hotellrum i Pau i en dopningsräd där polisen letade efter förbjudna substanser. Även stallets buss genomsöktes.

Stallets presschef säger att lagets medlemmar följt allt som begärts av dem och att man förväntar sig sig en förklaring till räden.

Bahrain Victorious har hittills i år haft stora framgångar. Stallet leder lagtävlingen i touren och individuellt har både slovenen Matej Mohoric och belgaren Dylan Teuns vunnit etapper.

Nederländaren Wout Poels bar vid dagens start den prickiga ledartröjan som den främste cyklisten i bergsetapperna.

Polisen uppger att den inlett en förundersökning och lagt beslag på olika dokument som innehåller bland annat träningsdata om stallets cyklister.

Stallets vd Vladimir Miholjevic säger till AFP att cyklisterna blev illa berörda av polisinsatsen.

– Efter den 17:e etappen fick vi påhälsning av flera franska poliser. Vi fick inte en fullmakt att läsa igenom, men teamet följde alla önskemål. Händelserna har påverkat våra cyklisters återhämtning och ätande.

– Vi är professionella och följer alla regler, säger Miholjevic.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning