Polisräd mot Suu Kyis partihögkvarter

Polis använder vattenkanon mot demonstranter i Mandalay i Myanmar. Bild: TT-AP

Polis i Myanmar har börjat skjuta gummikulor mot dem som protesterar mot militärkuppen. Den avsatta ledaren Aung San Suu Kyis partihögkvarter har stormats. FN kallar våldet mot demonstranterna "djupt oroande".

– Att använda oproportionerligt våld mot demonstranter är oacceptabelt, säger FN:s humanitära samordnare i landet Ola Almgren.

Lokala förbud mot folksamlingar på över fem personer har införts, men trots detta samlades demonstranter för fjärde dagen i rad på flera håll i Myanmar för att protestera mot förra veckans militärkupp.

– Stoppa militärdiktaturen, skanderade demonstranter i huvudstaden Naypyidaw, medan polis använde vattenkanoner för att skingra folkmassan, rapporter nyhetsbyrån AFP.

Gummimantlad ammunition

Polisen i huvudstaden har varnat för att skarp ammunition kan komma att användas vid protesterna. På tisdagen kom rapporter om att gummimantlad ammunition börjat användas.

– De sköt varningsskott i luften två gånger, sedan sköt de (mot demonstranterna) med gummikulor, säger en invånare som inte vill framträda med sitt namn.

Anhöriga vittnar om att sjukhus inte låter anhöriga besöka dem som skadats under protesterna.

Tun Wai berättar att hans son opereras efter att ha blivit skjuten i ryggen, men han vägras träffa sonen.

– Jag är väldigt orolig för honom.

"Ingen diktatur"

I landets största stad Rangoon samlades demonstranter i närheten av regeringspartiet NLD:s högkvarter för att visa sitt stöd för den avsatta och fängslade ledaren Aung San Suu Kyi. På plakat syntes budskap som "vi vill ha tillbaka vår ledare" och "ingen diktatur".

Senare på kvällen stormade polis partihögkvarteret. Ett tiotal poliser tvingade sig in i byggnaden vid skymningen, uppger två av NLD:s parlamentariker.

I Mandalay skingrade polisen protesterna med tårgasgranater och vattenkanoner.

Flera obekräftade rapporter om allvarligt skadade demonstranter har kommit under tisdagen. Även poliser uppges ha skadats.

De senaste dagarna har hundratusentals människor visat sitt missnöje mot militärjuntans kupp.

Myanmar (tidigare Burma) ligger i Sydostasien och gränsar till Kina, Laos, Thailand, Bangladesh och Indien. Landet har en befolkning på närmare 54 miljoner, enligt beräkningar från 2018.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien men blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes. Konflikterna i delstaterna Shan och Kachin har pågått sedan 1948.

Den tidigare oppositionsledaren Aung San Suu Kyi får enligt författningen inte bli president och har formellt haft en särskilt inrättad post som nationell rådgivare. I praktiken har hon varit Myanmars egentliga civila ledare.

Militären har enligt författningen haft en fjärdedel av platserna i parlamentets bägge kamrar. De platserna tillsätts av överbefälhavaren.

Aung San Suu Kyi tilldelades Nobels fredspris 1991 för sin demokratikamp men har under sin tid i regeringsställning kritiserats hårt för att inte stoppa militärens agerande mot de muslimska rohingyerna.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet.

Källor: NE, Landguiden, AFP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning