Polispatrullen som stoppade Bouanane: Han väntade på det sista skottet

Rättegången mot Abderrahman Bouanane fortsatte på torsdagen i fängelset i Åbo. Bilden är från huvudförhandlingens första dag den 9 april.Bild: SPT / Mikael Piippo

Poliserna som stoppade knivmannen Abderrahman Bouanane förra sommaren i Åbo vittnade i tingsrätten på torsdagen. – Vi måste stoppa det han höll på med, berättade patrulledaren enligt Turun Sanomat.

Egentliga Finlands tingsrätt hörde på torsdagen poliserna som stoppade knivmannen Abderrahman Bouanane i Åbo centrum i augusti. Poliserna är vittnen i rättegången mot Bouanane, och de berättade detaljerat om de sista minuterna av sommarens knivdåd.

Den första polispatrullen var på väg på ett annat uppdrag men efter att den tagit emot larmet från nödcentralen svängde polisbilen mot Åbo centrum. På Brahegatan i Åbo hann patrullen i fatt gärningsmannen.

– När jag steg ut ur bilen höll han en kniv mot en kvinnas strupe. Vi måste stoppa det han höll på med, berättade patrulledaren enligt Turun Sanomat.

Redan innan polisbilen stannat hade patrulledaren, som körde bilen, sagt till sin poliskollega att ta fram vapnet. När de hoppade ut ur bilen möttes de av Bouananes blick.

– Jag fick en känsla av att han ville bort, att han väntade på det sista skottet, sade patrulledaren enligt TS.

– Mannen stod vänd mot mig och kvinnan var framför honom. Min kollega stod en bit på sidan. Jag kommer inte exakt ihåg i vilken ordning allt hände men jag använde mitt elchockvapen och ropade till min kollega att han skulle skjuta.

Den andra polisen sade att han först stirrat på Bouanane och beordrat honom att släppa kniven. När det inte hjälpte sköt han gärningsmannen i låret med sitt vapen. Därefter hörde han ett till skott och trodde att också patrulledaren avfyrat sitt vapen.

– Sedan såg jag att han hade sitt elchockvapen i handen.

Efter att Bouanane fallit på marken kunde poliserna gripa honom, men samtidigt måste de skydda honom från en argsint folkhop som hunnit i kapp gärningsmannen. Först när tre polispatruller kommit till platsen kunde poliserna ge första hjälpen åt Bouanane.

Rättegången tar nu en paus fram till den 8 maj. Då kompletterar och fördjupar tingsrätten frågan om knivdåden kan klassas som terroristbrott eller inte.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33