Polisöverdirektören: Polisens vapenbruk oförändrat

Seppo Kolehmainen. Bild: Roni Rekomaa

Dagens fall i Orimattila är det tredje i år där en person dött efter att polisen öppnat eld.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen säger att det sannolikt fråga om en statistisk avvikelse. Han säger att polisens utbildning, lagstiftningen för när vapen får användas och polisens egna direktiv för vapenbruk är oförändrade.

Kolehmainen säger att man noggrant kommer att gå igenom det senaste fallet och göra nödvändiga ändringar om det krävs. Det gör man enligt honom efter varje fall.

Kolehmainen säger att polisen använder vapen som en sista utväg.

– Målet är inte att döda en människa utan att stoppa personen. Polisens bruk av maktmedel grundar sig på polislagen och nödvärn i enlighet med strafflagen. Det är de två alternativen för situationer då polisen kan använda skjutvapen.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54