Polismorden i Belgien klassas som terrorism

Den man som sköt ihjäl tre personer i östbelgiska Liège misstänks även för mordet på ytterligare en person. Åklagarna klassar gärningarna som terrorhandlingar.

31-åringen var på permission från fängelset när han på tisdagen sköt ihjäl två poliser och en förbipasserande, innan han själv dödades i en eldstrid med polisen.

Han misstänks nu även för att, före dådet i Liège, ha dödat en person i byn On i kommunen Marche-en-Famenne i södra Belgien, uppger Eric Van Der Sypt, talesperson för de federala åklagarna.

– De exakta omständigheterna kring det brottet är föremål för en separat utredning, säger han.

Gärningarna i Liège betraktas som "terroristmord" och "försök till terorristmord", med hänvisning till att gärningsmannen även skottskadade fyra poliser, fortsätter Eric Van Der Sypt.

Bedömningen baseras bland annat på att 31-åringen attackerade poliserna med kniv och därefter stal deras vapen – ett tillvägagångssätt som åklagarna menar liknar det som IS uppmanar sina anhängare att använda vid attacker i Europa. De hänvisar också till att 31-åringen ska ha ropat "Allahu Akbar" i samband med dådet, samt att han varit i kontakt med "radikaliserade personer".

De två dödade poliserna var 45 respektive 53 år, och det tredje offret i Liège en 22-årig man som sköts ihjäl i sin bil.

Gärningsmannen var välkänd av polisen för bland annat stölder, skadegörelse och narkotikahandel. Han har beskrivits som "extremt våldsam" och "instabil". Trots det har han tidigare getts flera kortare permissioner, enligt Belgiens justitieminister Koen Geens.

Eric Van Der Sypt, talesperson för Belgiens federala åklagare, under en presskonferens på onsdagen. Bild: TT/AP/Virginia Mayo

Fakta

Terror i Belgien

Rädslan och beredskapen för terrordåd är stadigt hög i Belgien efter de blodiga dåden i Paris hösten 2015 och i Bryssel våren 2016, som båda utfördes av Bryssel-baserade islamister.

Även en rad mindre islamistiska attacker och våldsdåd har utförts i landet under de senaste åren. I maj 2014 dödade en man fyra personer och skadade en i en attack mot judiska muséet i Bryssel. Vid tre tillfällen under 2016 och 2017 har dessutom polis eller militär attackerats i Bryssel och Charleroi.

År 2011 dödades sex personer och mer än 100 skadades när en 33-årig man sköt omkring sig och kastade granater på ett torg i Liège, innan han begick självmord. Mannen tros dock inte ha haft islamistiska motiv bakom sitt agerande.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00