Polisledningen försvarar strikt informationslinje om Borgåskjutningarna

Enligt polischeferna Sanna Heikinheimo och Tom Vuori händer det allt oftare att enskilda poliser blir föremål för offentlig förnedring och trakasserier som syftar till att undergräva förtroendet för myndigheterna. Bild: Mika Kanerva/Lehtikuva

Polisledarna Sanna Heikinheimo och Tom Vuori har publicerat ett blogginlägg där de påtalar att enskilda poliser allt oftare blir måltavlor för smutskastningskampanjer i samband med polisutredningar.

Sanna Heikinheimo och Tom Vuori riktar skarp kritik mot aktörer som i samband med Borgåskjutningarna antytt att polisen skulle ha skyddat gärningsmännen genom att inte genast gå ut med information om de misstänkta skyttarnas identitet.

– Om polisen inte går ut med information om den misstänkte brottslingens signalement så bygger beslutet på eftertanke och en bedömning av situationen. Det finns alltid en anledning till att vi inte går ut med information. Väldigt ofta kan vissa uppgifter äventyra utredningen eller försätta människor i livsfara, skriver poliserna i sin blogg.

Heikinheimo och Vuori betonar att det alltid är brottsutredaren och den ledande polisen som fattar beslut om den information som publiceras.

– Det här som ett genmäle till de insinuationer som förekom i samband med Borgåskjutningarna.

Enligt polisledningens blogginlägg händer det allt oftare att enskilda poliser blir föremål för offentlig förnedring och trakasserier som syftar till att undergräva förtroendet för myndigheterna.

Polischeferna kritiserar också interna informationsläckor i fallet med Borgåskjutningarna.

– Det är förståeligt att händelserna får stor uppmärksamhet. Det som inte är förståeligt är att information offentliggörs utan utredningschefens godkännande.

Även medierna får kritik.

– Genom att publicera vissa bilder under en pågående polisoperation kan man äventyra hela operationen eller utsätta enskilda poliser för livsfara, skriver Heikinheimo och Vuori.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning