Polisledningen: Berlinattacken ingen överraskning – övervakningen under nyårsnatten trappas upp

En tysk polis övervakar brottsplatsen i Berlin. Bild: CLEMENS BILAN

Överkörningen i Berlin kom inte som en överraskning eftersom liknande incidenter skett åtskilliga gånger under de senaste åren. Den bedömningen gör polisinspektör Timo Kilpeläinen vid polisstyrelsen.

– I ljuset av den information vi har just nu ser händelsen väldigt lika ut som de som skett i Europa under de senaste åren. I det hänseendet kommer inte detta längre som en överraskning, säger Timo Kilpeläinen till FNB.

Motivet till dådet är i det här skedet omöjligt att överblicka, enligt polisinspektören. Dådet kommer inte att leda till särskilda åtgärder i Finland. Övervakningen trappades upp en aning efter att den ryska ambassadören till Turkiet mördades i Ankara på måndagskvällen.

Däremot förbereder sig polisen inför nyårsfirandet i hela landet. Att fullständigt garantera att liknande dåd som attacken i Berlin ska undvikas är omöjligt, säger Kilpeläinen.

– Trots enorma myndighetspådrag är det omöjligt att helt och hållet stoppa sådana här dåd i västerländska demokratier.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning