Polisledningen: Berlinattacken ingen överraskning – övervakningen under nyårsnatten trappas upp

En tysk polis övervakar brottsplatsen i Berlin. Bild: CLEMENS BILAN

Överkörningen i Berlin kom inte som en överraskning eftersom liknande incidenter skett åtskilliga gånger under de senaste åren. Den bedömningen gör polisinspektör Timo Kilpeläinen vid polisstyrelsen.

– I ljuset av den information vi har just nu ser händelsen väldigt lika ut som de som skett i Europa under de senaste åren. I det hänseendet kommer inte detta längre som en överraskning, säger Timo Kilpeläinen till FNB.

Motivet till dådet är i det här skedet omöjligt att överblicka, enligt polisinspektören. Dådet kommer inte att leda till särskilda åtgärder i Finland. Övervakningen trappades upp en aning efter att den ryska ambassadören till Turkiet mördades i Ankara på måndagskvällen.

Däremot förbereder sig polisen inför nyårsfirandet i hela landet. Att fullständigt garantera att liknande dåd som attacken i Berlin ska undvikas är omöjligt, säger Kilpeläinen.

– Trots enorma myndighetspådrag är det omöjligt att helt och hållet stoppa sådana här dåd i västerländska demokratier.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning