IS tar på sig dådet i Istanbul

Bild: AFP / Lehtikuva/Yasin Akgul

Terrorgruppen Islamiska staten hävdar i ett uttalande att den låg bakom dådet på nattklubben i Istanbul i Turkiet, rapporterar Reuters.

Jakten går vidare på den ensamme gärningsman som dödade 39 nyårsfirare på nattklubben Reina i Istanbul. Gärningsmannen lämnade sitt vapen när han efter den sju minuter långa skottlossningen på nyårsnatten lyckades smita från platsen. Turkiets premiärminister Binali Yildirim avvisar de första uppgifterna om att den skyldige skulle ha varit utklädd till tomte. Det verkar finnas oväntat få detaljer i signalementet.

Bland de döda fanns en kanadensiska, och Kanadas premiärminister Justin Trudeau skickade i natt sina kondoleanser.

"Vi sörjer den meningslösa förlusten av en kanadensisk medborgare och står fast i vår beslutsamhet att arbeta med allierade och partners för att bekämpa terrorismen och ställa förövarna till svars", skriver han.

"Vi sörjer med Turkiets folk i dag, och med alla länder som förlorat medborgare i denna onda attack", står det i uttalandet.

Turkisk polis jagar efter skytten som gick in på nattklubben och sköt vilt omkring sig. 700–800 nyårsfirare fanns på klubben vid händelsen.

Av de identifierade är 24 utlänningar och 11 turkiska medborgare.

Fakta: Större terrordåd i Turkiet 2016

10 december: 44 människor dödas när Kurdistans frihetsfalkar (TAK), en utbrytargrupp från den kurdiska PKK-gerillan, slår till med en bilbomb och en självmordsbombare mot en fotbollsarena i Istanbul. Majoriteten av offren är poliser.

20 augusti: 57 människor, varav 34 barn, dödas vid en terrorbombning mot ett kurdiskt bröllop i Gaziantep. IS pekas ut som ansvarigt.

28 juni: 47 människor dödas och omkring 240 skadas i samordnade attentat mot Istanbuls internationella flygplats Atatürk.

7 juni: Elva människor dödas i ett bombdåd mot en polisbuss i centrala Istanbul. TAK tar på sig dådet.

13 mars: Omkring 30 människor dödas i ett bombdåd i Ankara.

17 februari: Omkring 30 människor dödas och ett 60-tal skadas av en bilbomb intill en militäranläggning i Ankara.

12 januari: Elva tyska turister dödas när en självmordsbombare utlöser en sprängladdning i den turisttäta stadsdelen Sultanahmet i Istanbul.

Källor: Reuters, AFP, TT:s arkiv

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning