Polisinspektör: Plåtpoliser kunde ha grannare färg

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Inom kort ska hundratals nya plåtpoliser monteras upp längs våra vägar. Polisinspektör Heikki Ihalainen föreslår att kamerastolparna målas med en grannare färg, rapporterar Yle.

– Det kunde vara en grann färg eller något annat. Åtminstone kunde vi testa hur en färggrann stolpe påverka hastigheterna, säger polisinspektör Heikki Ihalainen till Yle.

Förslaget hör ihop med polisens upphandling av nya kamerastolpar och hastighetsövervakningskameror. Polisen planerar att fördubbla antalet kameror i trafiken.

Ihalainen säger att det uttryckligen handlar om de nya kamerorna, de nuvarande gråa stolparna ska inte få målarfärg på sig. Det är dock inte polisen som avgör saken utan Trafikverket och kommunerna.

– Vi har presenterat idén tidigare men då har den inte riktigt tagit fart, säger Ihalainen.

Riksdagsledamöterna Mika Kari (SDP) och Kari Kulmala (Blå) har kommit med samma förslag redan tidigare.

Överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för Trafiksäkerhetscentralen, är misstänksam till förslaget och förmodar att färggranna plåtpoliser uppmuntrar bilister att sänka farten vid kamerorna och sedan återigen fortköra. Han förhåller sig dock positiv till att undersöka om färgen påverkar beteendet i trafiken.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning