Polisinspektör: Plåtpoliser kunde ha grannare färg

Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Inom kort ska hundratals nya plåtpoliser monteras upp längs våra vägar. Polisinspektör Heikki Ihalainen föreslår att kamerastolparna målas med en grannare färg, rapporterar Yle.

– Det kunde vara en grann färg eller något annat. Åtminstone kunde vi testa hur en färggrann stolpe påverka hastigheterna, säger polisinspektör Heikki Ihalainen till Yle.

Förslaget hör ihop med polisens upphandling av nya kamerastolpar och hastighetsövervakningskameror. Polisen planerar att fördubbla antalet kameror i trafiken.

Ihalainen säger att det uttryckligen handlar om de nya kamerorna, de nuvarande gråa stolparna ska inte få målarfärg på sig. Det är dock inte polisen som avgör saken utan Trafikverket och kommunerna.

– Vi har presenterat idén tidigare men då har den inte riktigt tagit fart, säger Ihalainen.

Riksdagsledamöterna Mika Kari (SDP) och Kari Kulmala (Blå) har kommit med samma förslag redan tidigare.

Överkommissarie Dennis Pasterstein, chef för Trafiksäkerhetscentralen, är misstänksam till förslaget och förmodar att färggranna plåtpoliser uppmuntrar bilister att sänka farten vid kamerorna och sedan återigen fortköra. Han förhåller sig dock positiv till att undersöka om färgen påverkar beteendet i trafiken.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning