New York: Polisers disciplinärenden ska bli offentliga

En polis talar med en gripen person i en buss under protesterna i New York. Arkivbild. Bild: Frank Franklin II/TT-AP

New Yorks delstatssenat har beslutat att avskaffa en lag som gör att polisers disciplinärenden hållits hemliga. Polisernas fackförbund ser det som en attack mot kåren.

Beslutet är en del av en polisreform som förts fram av det demokratkontrollerade underhuset och senaten i staden Albany under veckan. Samtidigt fortsätter de delvis våldsamma protesterna i USA som inleddes efter att 46-årige George Floyd dödades i Minneapolis i samband med ett polisingripande, då en polis pressade knät mot hans nacke i närmare nio minuter.

För att den nya lagen ska bli giltig måste den skrivas under av guvernör Andrew Cuomo.

I måndags röstade senaten för att förbjuda att poliser använder strypgrepp. Greppet har kritiserats hårt sedan en man, Eric Garner, dog efter att en polis använt strypgrepp på honom vid ett gripande 2014.

Kraven på att disciplinärendena ska bli offentliga har funnits under en längre tid.

"Lagstiftningen som kommer att godkännas de närmaste dagarna kommer att hjälpa till att hindra dåliga personer och ge ett tydligt meddelande om att brutalitet, rasism och oberättigade dödsfall inte kommer att accepteras", säger majoritetsledaren i senaten Andrea Stewart-Cousins i ett uttalande.

New York-polisernas fackförbund anser att beslutet är en attack på poliskåren.

– Budskapet till poliserna har varit tydligt från våra folkvalda: Vi gillar inte er, säger Richard Wells vid Police Conference of New York.

– Vi respekterar er inte. Vi kommer inte att stötta er. Vi vill att ni försvinner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning