Poliser i mängder ska säkra fotbolls-VM

Bild: Lehtikuva/Yuri Cortez

Ständiga terrorhot sätter arrangörerna på helspänn inför fotbolls-VM i Ryssland.Inget får gå fel – och då dammsugs övriga landet på poliser.

Officiellt hur många av Rysslands runt 900 000 poliser som kallats in till tjänst i de elva VM-städerna vill inte ryska myndigheter uppge.

Men många är det.

Runt om i Moskva syns polispatruller överallt – vilket å andra sidan länge varit det normala i ett land som utstått en stor mängd terrordåd sedan Sovjetunionens sammanbrott för drygt 25 år sedan.

Inför årets VM anser ändå arrangörerna att läget är under kontroll.

– Vi har tänkt igenom alla tänkbara scenarier och hot. Vi är redo för alla former av brott och övergrepp, lovade Anton Gusev från det ryska inrikesdepartementets särskilda avdelning för säkerheten på stora idrottsevenemang vid en presskonferens i förra veckan, enligt nyhetsbyrån Interfax.

Bortom VM-orterna knarras det emellertid en hel del, när man tvingas klara sig utan de poliser som kallats till tjänstgöring på annan ort under VM.

– Det här kan få allvarliga konsekvenser. Vi kan hamna i en situation där det helt enkelt inte finns polis nog för att göra sitt jobb. Och de enda som tjänar på det är skurkarna, säger Vladimir Vorontsov från ett av de ryska polisfacken till nyhetsbyrån Reuters.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22