Borgåbo hörde två skott – bilar genomlystes av polisen

Under natten och morgonen upprättade polisen en bas på en daghemsgård i Estbacka. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Anne Lindholm i Borgå reagerade på två skott sen lördagsnatt. Bilister stoppades av polis och fordonen genomlystes. Både helikopter och bepansrade fordon var på plats under efternatten.

Centralkriminalpolisen har bett allmänheten om hjälp för att hitta de förövare som skottskadade två polismän under ett uppdrag natten till söndagen. Gärningsmännen är beväpnade och kan vara farliga, meddelar polisen. Två personer är misstänkta för mordförsök, men enligt Centralkriminalpolisen kan fler ha fungerat "i bakgrunden".

Skottdramat skedde strax efter midnatt på adressen Verkstadsmekanikersvägen, som ligger i industriområdet Ölstens. Sökoperationen, som bland annat pågick i Estbacka väster om Borgå centrum, svällde snabbt ut så att också utfartsvägar stängdes. Både helikopter och bepansrade fordon var på plats under efternatten och bensinstationen St1 i Estbacka spärrades av.

Bilar i området kring Borgå stannades och kontrollerades av tungt beväpnad polis under natten. Också polisens specialkommando Björnligan kallades in.

De två skottskadade poliserna behöver båda sjukhusvård. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisbilar vid alla avfarter

Anne Lindholm tittade på film sen lördagsnatt då hon plötsligt hörde två skott.

– Men jag tänkte då att det kanske var ett däck på en bil som sprack eller något sådant.

Hon somnade och vaknade vid tvåtiden av helikopterljud – av en eller flera helikoptrar som inte landade. Det var då hon förstod att något faktiskt hade hänt.

– Det var lite obehagligt då man inte kunde se något.

Hon bor en knapp kilometer ifrån platsen där skottlossningen inträffade. Hon gick ut på gården tillsammans med sin sambo, men inte heller där kunde de observera eller greppa vad som var på gång.

Samtidigt fick hon rapporter av sin vuxna son om att det var poliser överallt i Borgå centrum och att alla bilar kontrollerades och genomlystes. De som bor längre bort ska ha ombetts köra hem och inte stanna kvar inne i staden.

Ännu vid femtiden hördes helikoptrar cirkla över området.

På söndagen var det inträffade ett givet samtalsämne mellan grannarna.

– En del har sovit gott och andra lite sämre, säger Lindholm.

Poliser i full mundering

HBL talar med en kvinna från Borgå som var på väg till Helsingfors då hon stannades av en polisspärr på motorvägen vid halv tvåtiden på natten.

– Tre polisbilar blockerade vägen. Blåljusen syntes på långt håll, alla bromsade in. Det stod fyra polismän på vägen, i hjälm och full mundering. De lyste in i min bil med en lampa med rött ljus och önskade fortsatt trygg resa. Det var kontrollerat men overkligt, lite som på teve eller film, men inte ett dugg skrämmande fastän man förstod att något allvarligt hade hänt, säger hon.

Den känslan förstärktes när hon körde tillbaka till Borgå vid tretiden.

– Det stod polisbilar vid nästan alla motorvägsavfarter och en polisbil körde om mig i full fart.

"Mycket allvarligt fall"

På söndag förmiddag är det lugnt i industriområdet Ölstens. Ett halvdussin poliser arbetar med teknisk utredning Verkstadsmekanikersvägen. I övrigt är det mest journalister på plats.

En ung kvinna som är ute och rastar sina hundar säger att hon övernattade hos sina föräldrar i närheten av brottsplatsen, men i likhet med en man som tvättar sin bil på gården till ett av företagen längs vägen hörde hon bara helikopterljud i natt, inget annat.

Längst ner på gatan, några hundra meter från den förmodade brottsplatsen, ligger Forenoms modulby där Sköldviks gästarbetare kan övernatta. På söndagsförmiddagen har en ensam man satt sig i solen en stund.

– Tydligen hände något i natt, ja. Själv sov jag hela natten igenom och märkte ingenting, säger han.

Borgåpolisen fick snabbt förstärkning av polisens specialkommando Björnligan efter skotten i Ölstens. Bild: Roni Rekomaa

Kommissarie Olavi Merihaara från polisen i Östra Nyland är fåordig om händelserna. Han påpekar ändå att det handlar om ett mycket allvarligt fall som kan ha allvarliga konsekvenser.

– Det här fallet ska ni följa med. I nuläget kan vi inte avslöja några detaljer av utredningstekniska skäl. Men det handlar om ett av grövsta brotten mot det finska samhället. Min kurskamrat dog i händelserna vid femkanten på 1990-talet, och det här fallet är... ja. Det lönar sig att se vad som händer, och när det börjar klarna så avslöjar det en del om hur betydelsefullt fall det är. Frågan är om det kommer att påverka samhället i framtiden, säger han.

Kriminalkommissarie Mikko Salminen säger att de två polismännen är erfarna poliser. Han vill inte kommentera varför de ursprungligen tog sig till platsen, annat än att det handlade om ett uppdrag eller en utryckning. Han vill inte heller säga hur allvarligt skadade de är.

– De lever. Mer än det kan jag inte säga i det här skedet. Centralkriminalpolisen berättar mer senare.

De två beskjutna poliserna vårdas på sjukhus.

Utredningsarbetet har forsatt under dagen. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Polisbilar på daghemmets parkeringsplats i Estbacka tidig lördag morgon. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Artikeln har uppdaterats.

Var du i området medan polisoperationen pågick? Har du nyhetstips att dela med dig av? Mejla då nyheter@hbl.fi

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning