Polisens filmsnuttar ger inga svar

Dödsskjutningen av en svart man i Charlotte har satt i gång stora protester i staden. Bild: CAITLIN PENNA

Myndigheterna i Charlotte har offentliggjort inslag ur polisens två videor från händelsen där en 43-årig svart man sköts till döds av polis tidigare i veckan. Dödsskjutningen blev den tändande gnistan till våldsamma protester i staden.

Videosnuttarna, en från en kroppskamera och en annan från en kamera på en polisbils instrumentbräda, visar inte om offret håller i ett vapen eller inte.

43-åringens familj säger att det syns att han inte var aggressiv och att skjutningen därför var obegriplig.

Protesterna, som dödsskjutningen utlöste, visar inga tecken på att avta efter offentliggörandet av filmsnuttarna. Polischef Kerr Putney sade inför offentliggörandet att videosnuttarna inte är tillräckliga för att bevisa att mannen hade ett vapen, men att de sammantagna bevisen pekar på att han hade ett vapen i handen och riktade det mot en polis.

– Vad vi ser är övertygande bevis som, när man ser på alla bitar, stödjer det, säger han.

Polisen släppte även foton, bland annat av en pistol som ska ha hittats på platsen, och ett ankelhölster som polisen säger att 43-åringen hade på sig.

Dödsskjutningen i Charlotte, den största staden i North Carolina, är den senaste oroshärden under två års protester i USA mot polisens dödande av svarta män, som de allra flesta varit obeväpnade.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning