Polisen: Vinterväglag kräver vinterdäck – individens eget ansvar betonas i den nya vägtrafiklagen

Polisen påminner om att kontrollera väglaget innan man ger sig ut med sommardäck. Bild: Jeanette Östman/SPT

Enligt den nya vägtrafiklagen ska vinterdäck användas från början av november till slutet av mars när vädret eller väglaget förutsätter det.

I juni förra året trädde den nya vägtrafiklagen i kraft. Den betonar i allt högre grad individens eget ansvar i trafiken. Enligt lagen ska vinterdäck användas från november till slutet av mars när det är halt på vägarna.

Från Polisstyrelsen säger man att den nya lagen skärpt kraven om användning av vinterdäck. Däremot innebär den nya lagen också att det är tillåtet att köra med sommardäck under vintern – om vädret eller väglaget inte förutsätter vinterdäck.

Ett väglag som förutsätter användning av vinterdäck är befintlig eller eventuell halka. Som bilist måste man också ta hänsyn till mindre vägar i det området där man rör sig.

Trafikövervakaren, alltså vanligen polisen, fastställer i enstaka fall om förhållanden är sådana att vinterdäck ska användas.

"En del av dem som kört med sommardäck vid vinterväglag har orsakat kollisioner eller avkörningar. Därför uppmanar polisen att tänka över noga innan man ger sig i väg med sommardäck", säger polisinspektör Heikki Kallio i ett pressmeddelande.

Syftet med den nya vägtrafiklagen har varit att betona trafikantens eget ansvar i trafiken. Även i bestämmelsen om vinterdäck litar man på förarens omdöme.

"När det är halt är det inte tillåtet att köra med sommardäck. Man ska inte ge sig i väg med sommardäck på morgonen om det förväntas snöfall eller halt väglag under dagens lopp. Om halkan kommer som överraskning ska man förstås inte köra till exempel tillbaka hem utan vinterdäck", säger Kallio.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning