Polisen vill synas när skolorna börjar – "Visa gott exempel i trafiken"

Polisen vill öka tryggheten när skolorna börjar i veckan. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Skolåret inleds den här veckan på många håll i landet. Polisen hjälper till genom att övervaka trafiken i närheten av skolorna.

Polisen övervakar hastigheten i närheten av skolor den 8–10 augusti. Man vill synas när skolorna börjar.

En synlig polisverksamhet påverkar folks trafikbeteende, säger polisinspektör Heikki Kallio från Polisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Kallio understryker att bilförare ska vara särkilt uppmärksamma nu när skolorna börjar. Polisen kommer dessutom att övervaka att förare inte använder mobiltelefonen när de kör och att de stannar vid övergångsställen. Enligt Polisen är det viktigt med förebilder.

I trafiken syns många barnfamiljer där barnen har hjälm, men inte föräldrarna. Många föräldrar talar också i telefon då de kör bil eller cyklar. Föräldrarna ska föregå med gott exempel redan då barnen är små.

Ett annat sätt att förebygga olyckor är att lära barnen vilka faror som kan uppstå på skolvägen. Grundläggande saker såsom att titta åt vänster och höger när man korsar en väg är också bra att repetera.

Barnet får en bättre bild av skolvägen och eventuella risker med den, då barnet tillsammans med en vuxen promenerar igenom skolvägen och funderar över de eventuella faroplatserna, säger Kallio.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning