Polisen vill hålla HS-utredning hemlig

Bild: Markku Ulander

I december gjorde polisen en husrannsakan hemma hos en av Helsingin Sanomats journalister. Hon anmälde händelsen, och polisen vill nu att utredningen sköts bakom stängda dörrar.

Det skriver Yle. Polisen gjorde husrannsakan hemma hos journalisten efter att tidningen Helsingin Sanomat i december publicerat en artikel om Signalunderrättelsecentret, som lyder under Försvarsmakten. Dagen efter publiceringen utfördes en husrannsakan hemma hos journalisten som skrivit texten. Man beslagtog 19 föremål, varav en del innehåller material som klassas som källskyddat.

Orsaken till att polisen vill att behandlingen hålls hemlig är att förundersökningen inte är klar. Markku Ranta-aho, förundersökningsledare, säger till Yle att polisen kommer att kräva att ärendet behandlas utan publik och att handlingarna ytterligare ska sekretessbeläggas.

Centralkriminalpolisen skall meddela tingsrätten sitt utlåtande om husrannsakan senast i morgon, fredag.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning