Polisen varnar: Se upp för coronabedragare

Ifall man blir utsatt för försök till bedrägeri lönar det sig att anmäla också det till polisen, trots att gärningen kan kännas obetydlig. Bild: Sofia Westerholm/SPT

Bedragare har erbjudit matservice, sagt sig representera hälsomyndigheter och utfört något de kallat för coronagranskningar i folks hem.

Polisen har fått kännedom om flera fall där man, framförallt i Nyland, utnyttjat människors rädsla för coronaviruset. Främst äldre personer har blivit utsatta för bedrägerier.

Personer har bland annat uppgett att de utför så kallade coronagranskningar, erbjudit matservice eller sagt att de representerar hälsomyndigheter.

I Nyland har polisen fått vetskap om åtminstone tre fall där man tagit sig in i offrens hem för att installera påstådda coronafilter. I samband med de påhittade installationerna har man stulit kontanter, guldklockor och guldsmycken.

– Vi uppmanar medborgarna att vara vaksamma och förhålla sig sunt misstroende ifall det dyker upp någon som erbjuder hjälp eller expertis kopplad till corona. Polisen erbjuder inga som helst tjänster som har med coronagranskningar att göra, berättar kriminalkommissarie Simo Kauppinen från polisen i Östra Nyland.

Även nätbedrägeri kopplat till corona

Polisen ber också att man fäster uppmärksamhet vid bedrägerier som sker på internet, då bedragare försöker utnyttja olika behov som uppstått på grund av coronaepidemin.

Bland annat har det sålts produkter som inte finns eller skett bedrägerier i samband med leveranser. Det förekommer också försök att sprida skadeprogram via internetsidor som startats på grund av coronasituationen.

Polisen påminner om att det är värt att ringa sina äldre anhöriga och diskutera de här sakerna med dem, samt att varna för eventuella coronabedragare.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning