Polisen har frigett de sista tre gripna demonstranterna – forsätter utreda nynazister

Bland annat Soldiers of Odin marscherade i Helsingfors på självständighetsdagen. Bild: Mikael Sjövall/SPT

De gripna demonstranterna är misstänkta för sprängämnesbrott och misshandel. Polisen utreder också om nynazistiska aktivister bröt mot föreningslagen när de deltog i marscherna och demonstrationerna.

Alla som blev gripna under självständighetsdagens demonstrationer i Helsingfors har blivit frisläppta, meddelade polisen på lördag eftermiddag. Totalt grep polisen tretton personer, varav tre tillbringade natten i häktet. De övriga tio kunde släppas redan samma kväll.

De tre personer som tillbringade natten i häktet är misstänkta för brott. En av personerna är misstänkt för sprängämnesbrott och två för misshandel. Misshandelsfallen är separata.

– De misstänkta har blivit förhörda och frigivna, säger förundersökningsledaren kriminalkommissarie Ville Kiviniemi i ett pressmeddelade.

Fem av dem som greps under kvällen men senare släpptes fria togs i metron. Motiveringen var att de bar på föremål som var förbjudna i demonstrationerna och marscherna, bland annat facklor.

Tre personer greps eftersom de störde Soldiers of Odin-marschen och ytterligare tre för att de störde 612-demonstrationen.

De resterande två personerna greps under 612-marschen. En av dem slängde en smällare i publiken och en av dem betedde sig på ett sådant sätt att hen utgjorde ett hot.

Totalt ordnades sex demonstrationer och marscher på självständighetsdagen.

Polisen utreder nynazister

Polisen utreder också om aktivister i den förbjudna nynazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen eventuellt bröt mot föreningslagen när de deltog i marscherna och demonstrationerna.

Polisen hade på förhand förbjudit Mot friheten-rörelsen att marschera eftersom det fanns skäl att misstänka att medlemmar från den förbjudna organisationen skulle delta i marschen med sina symboler.

Polisen samlar och går igenom bild- och videomaterial från självständighetsdagen. Om det finns skäl att misstänka att medlemmar i den förbjudna föreningen brutit mot föreningslagen kommer polisen att vidta åtgärder.

Genomgången av materialet tros dröja flera dagar. Polisen informerar om resultaten.

7.12. 17.25 Artikeln har uppdaterats med information om att alla gripna demonstranter har frigetts.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning