Polisen utreder nu också sexuellt utnyttjande i fallet Baltzar

Veijo Baltzar häktades för två veckor sedan. Polisen är förtegen om fallet medan förundersökningen pågår. Helsingin Sanomat har visat på en slags kult som skapats kring kulturrådet, där han bland annat bjudit in dem att bo i sitt hus i Raseborg. Bild: Kimmo Mäntylä/Lehtikuva

Ärendet kring kulturrådet Veijo Baltzar utreds nu förutom som misstänkt grov människohandel också som sexuellt utnyttjande och misshandel.

Helsingfors tingsrätt häktade för två veckor sedan kulturprofilen Veijo Baltzar på sannolika skäl misstänkt för grov människohandel. Också en annan person, en 36-årig kvinna, häktades.

Helsingforspolisen meddelar nu att brottsrubriceringen utvidgas till att omfatta också sexuellt utnyttjande och misshandel. Kriminalkommissarie Saara Asmundela säger i ett pressmeddelande att polisutredningen har framskridit men att flera förhör ännu ska hållas. Mer vill hon inte i det här skedet kommentera.

En person kan hållas häktad i två veckor, sedan ska omhäktning göras.

Tingsrätten beslutade på onsdagen att belägga Baltzars egendom för 66 000 euro i kvarstad. Det kan enligt lagen göras för att säkerställa betalning av skadestånd, böter, eller gottgörelse som grundar sig på brott.

Baltzar är känd som en mångsidig kulturprofil som gett ut böcker och producerat teaterföreställningar. För det har han fått betydande ekonomiskt stöd från olika instanser, bland annat Svenska kulturfonden.

Helsingin Sanomat har rapporterat att Baltzar har lockat till sig unga flickor med sin teaterverksamhet. Tidningen uppger att han kontrollerat, manipulerat och närmat sig flickorna.

Veijo Baltzar har via sin advokat nekat att han gjort sig skyldig till brott.

Läs också: Folk i grannskapet trodde flickorna var Baltzars släktingar

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Lahtismuseer erbjuder guldkantade skidminnen och radio- och tv-nostalgi

Mer läsning