Polisen utreder misstänkta sexualbrott i svarttaxi – alltid riskabelt att stiga in i en okänd persons bil

Bild: Mostphotos

Inom en månad har Helsingforspolisen fått nys om ett antal misstänkta sexualbrott som skett i svarttaxi. De misstänktas agerande pekar på planerade gärningar.

– De misstänkta har nattid kört i närheten av taxistolpar och restauranger. Offren har stigit in i deras bilar berusade efter en kväll på krogen, säger kriminalkommissarie Saara Asmundela vid Helsingforspolisen i ett pressmeddelande.

Att stiga in i en okänd persons bil är alltid en risk – särskilt på natten. Larmklockor borde ringa om det inte finns taximätare i bilen eller om den är avstängd, eller om bilen börjar köra i fel riktning.

– Om föraren saknar en tydig förklaring till detta eller inte återgår till att följa rutten, lönar det sig att ringa till larmcentralen, råder Asmundela.

Polisen uppmanar sexualbrottsoffer att omedelbart polisanmäla händelsen genom att ringa 112. Om någon har brutit mot en annan persons fysiska integritet är det skäl att anmäla.

– Att verbalt föreslå olämpliga saker är definitivt opassande beteende men det kan man rapportera till taxiföretaget eller taxiinspektören. Det gäller inte svarttaxi.

I de aktuella fallen som polisen har fått kännedom om har offren varit kvinnor, men att hoppa in i en svarttaxi eller i en okänd persons bil är riskabelt oavsett kön.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00