Polisen utreder misshandel av baby i Helsingfors

Bild: Onni Ojala/Lehtikuva

Helsingforspolisen undersöker ett misstänkt våldsbrott mot ett barn under 1 år. Fallet kom till polisens kännedom för ett par veckor sedan.

"Fallet undersöks i detta skede som att misshandel och försummelse. Utredningen pågår och polisen väntar bland annat på läkarutlåtande", säger utredningsledare Jutta Antikainen, kriminalkommissarie vid Helsingfors polisinrättning i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Helsingin Sanomat var det en utomstående person som för några veckor sedan larmade polisen till en lägenhet i Havsrastböle i östra Helsingfors. Inuti lägenheten ska polisen ha funnit barnet med en napp fasttejpad över munnen.

Nu undersöker myndigheterna om det fanns alkohol eller mediciner i babyns blod. Brottsrubriceringen kan specifieras vartefter utredningen fortskrider, meddelar polisen.

Känd för barnskyddet

Enligt HS hade barnet också innan händelsen varit omhändertagen av barnskyddet.

Polisen, som samarbetar med andra myndigheter i fallet, kommenterar inte de åtgärder som vidtagits av andra myndigheter då det gäller ett enskilt fall.

"Det viktigaste är att saken har kommit till myndigheternas kännedom. Vi uppmanar alla som är oroliga för en medmänniskas välbefinnande, särskilt ett barns, att kontakta myndigheterna. Misstänkta brott ska omedelbart rapporteras till polisen. I akuta situationer bör anmälan göras till nödnummer 112. Barnskyddsanmälan kan och bör göras redan i det skede som det finns oro för familjens situation", säger Anttikainen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning