Polisen utreder i Forsbyfallet: Gjorde barnskyddet och skolan tillräckligt?

Det misstänkta mordet i Forsby, där en 16-åring dog, har upprört många. Ljus har tänts på platsen där han hittades. Senast på fredag ska åklagaren väcka åtal i fallet. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Polisen utreder nu barnskyddets och skolans roll i mordfallet i Forsby. Det 16-åriga offret hade utsatts för mobbning och misshandel redan en längre tid. Frågan är om myndigheternas åtgärder var tillräckliga.

I början av december dog en 16-årig pojke i Forsby i Helsingfors efter att ha utsatts för långvarigt sadistiskt våld av tre 16-åringar, som är misstänkta för mord.

Under polisens förundersökning har det kommit fram att pojken misshandlats av de misstänkta vid tre tidigare tillfällen under hösten, och också utsatts för rån.

Dessutom har uppgifter, i bland annat Helsingin Sanomat, gjort gällande att 16-åringen skulle ha mobbats under hela sin skoltid. Han var placerad utanför hemmet, vilket Helsingforspolisen har gått ut med enligt överenskommelse med pojkens vårdnadshavare.

I torsdags blev polisen klar med sin förundersökning av det misstänkta mordet.

Samtidigt har polisen inlett en förutredning av barnskyddets och skolans roll. Frågan är om skolan och barnskyddet vidtagit tillräckliga åtgärder för att förhindra den långvariga mobbning och den misshandel som 16-åringen utsatts för.

Polisen kan göra en förutredning för att ta reda på och besluta om det finns skäl att inleda en egentlig förundersökning. I det här skedet handlar det alltså ännu inte om en förundersökning.

Kriminalöverinspektör Jonna Turunen uppger i ett pressmeddelande att olika myndigheters agerande har varit uppe hos polisen sedan början av mordutredningen. Polisen har också diskuterat frågan med anhöriga till 16-åringen.

Turunen skrev i december en blogg om fallet med rubriken "ett brott som borde förändra världen" där hon bland annat tar upp barnskyddets resurser. Förundersökningsledaren, kriminalkommissarie Marko Forss har i sin tur flera gånger tagit upp läget för barn placerade utanför hemmet.

Rånet som 16-åringen utsatts för hade polisanmälts av offrets vårdnadshavare, men ledde inte till åtgärder.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning