Polisen utreder fyra nya fall av sexualbrott mot minderåriga i Uleåborg

Bild: Lehtikuva/Timo Heikkala

Förundersökningen gäller fall där de drabbade flickorna är under 15 år. Förövarna misstänks för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn, uppger polisen.

Våldtäkterna och brotten ska ha inträffat under sommaren 2018. Polisen har gripit tre män med utländsk bakgrund som med sannolika skäl är misstänkta för brotten. Två av de misstänkta är cirka 20 år gamla och två av dem är under 18 år.

Polisen bekräftar också att ett av offren i de tidigare sexualbrottsfallen har avlidit senaste höst. Polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet. Polisutredningen av dödsorsaken fortsätter.

Statsminister Juha Sipilä (C) kommenterade på fredagen de nya fallen av sexualbrott.

– De tidigare fallen om sexuellt utnyttjande väckte känslor av djup avsky hos mig. Jag förstår fullständigt den oro och chock som medborgarna nu genomlever, säger Sipilä i ett uttalande.

Asylsystemet handlar om att hjälpa människor i nöd, men asylrätten kan inte skydda brottslingar, skriver Sipilä på Twitter.

Sipilä uppmanar alla invandrare att följa finsk lag och respektera varje människas fysiska integritet.

– Vi prutar inte på denna princip ett dugg, säger han.

Sipilä påminner samtidigt att de som gjort sig skyldiga till brott kommer att ställa till svars för sina handlingar enligt rättsstatens principer. Allvarliga brott påverkar negativt på möjligheten att få ett permanent uppehållstillstånd, skriver han i uttalandet.

– Våra tankar är med alla de minderåriga unga och deras familjer som har utsatts för dessa omänskliga dåd som vi fördömer. Det går inte att förstå sådant våld och en sådan nonchalans, säger Sipilä.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning